În fiecare an, pe 22 aprilie, sărbătorim Ziua Pământului, ca urmare a inițiativei senatorului american, Gaylord Nelson, din anul 1970. Scopul său a fost de a trezi clasa politică din dezinteresul manifestat față de mediu.

22 aprilie este ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Se întâmpla în SUA, într-o perioadă cu numeroase evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, „Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimi Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken și mai ales poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. Atunci, a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător.

La propunerea lui Gaylord Nelson, Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

Senatorul junior din Wisconsin era de multă vreme îngrijorat de deteriorarea mediului din Statele Unite. În ianuarie 1969, el și mulți alții au asistat la ravagiile unei scurgeri masive de petrol în Santa Barbara, California. Inspirat de mișcarea anti-război studențească, politicianul a dorit să insufle energia protestelor anti-război cu o conștiință publică emergentă despre poluarea aerului și a apei. El a anunțat ideea unui curs de predare în campusurile universitare către mass-media națională și l-a convins pe Pete McCloskey, un congresman republican, să-i servească drept co-președinte. L-au recrutat pe Denis Hayes, un tânăr activist, pentru a organiza cursurile de învățământ din campus și au considerat data de 22 aprilie ideală, aceasta căzând într-o săptămână care se încadrează între primăvara și examenele finale, pentru a maximiza participarea cea mai numeroasă a studenților.

Ziua Pământului din 1970 a realizat o aliniere politică rară, obținând sprijinul republicanilor și democraților, bogaților și săracilor, locuitorilor urbani și fermierilor, oamenilor de afaceri și muncitorilor.

După 20 de ani, în 1990, mai mult de 200 milioane de oameni din 141 de țări au metamorfozat Ziua Pământului într-o manifestare de o amploare aparte în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei pe care locuim.

Astăzi, Ziua Pământului este recunoscută pe scară largă ca fiind cea mai clară declarație de respect a omenirii făcută planetei, marcată ca zi de acțiune pentru a schimba comportamentul uman și a genera decizii politice globale, naționale și locale. Este evident că lupta pentru un mediu curat se desfășoară deja contra cronometru, că urmările schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai brutale, astfel că, de ziua lui, i-am putea măcar acum promite Pământului că vom avea grijă de el…

Foto: monitoruldegalati.ro