În largul coastei din Belize se găsește unul dintre cele mai uimitoare locuri din lume, Marea Gaură Albastră, o formațiune circulară cu lungimea de peste 300 de metri și adâncime ce depășește pe alocuri 120 de metri.

Modul de formare al acesteia este la fel de inedit ca și aspectul său: datează din Era Glaciară și are o poveste fascinantă. Pe atunci, nivelul mării era mult mai scăzut și, când a revenit la cote normale, bolta peșterii s-a prăbușit în apă, formându-se minunata dolină carstică (formă de relief cu aspect de depresiune în formă de pâlnie, mai mult sau mai puțin rotundă, rezultată din dizolvarea rocilor solubile de la suprafață), admirată de o lume întreagă.

În anul 1972, marele explorator francez Jacques Yves-Cousteau, împreună cu o echipă bine organizată, s-a deplasat în regiune pentru a desluși câteva dintre misterele acestei regiuni unicat. Au intrat în adâncuri cu un submarin și au descoperit…minunea: stalactite imense ce creau un peisaj subacvatic uimitor. Cousteau a făcut zona celebră, prin publicarea unui articol ce viza cele mai bune locuri de scufundări din lume, în topul său aflându-se și Marea Gaură Albastră.

Regiunea este ideală pentru scufundări. Ea se află la 96 de kilometri de Orașul Belize și, în ciuda izolării, zona este din an în an tot mai accesată de către turiștii din întreaga lume. Cei mai mulți merg pentru scufundări recreative și momente speciale în care pot admira sute de specii de pești așa cum sunt bibanul-cresat, rechinul infirmieră, dar și câteva tipuri de specii de pești de recif, cum este rechinul caraibian de recif.

Inedit este faptul că sesiunile îndelungate de scufundări sunt permise și în timpul nopții, cu echipament specializat. Apele foarte limpezi sunt spectacol pur pentru aventurieri, asta pentru că pot vedea foarte clar minunile din adâncuri.

Din stațiunile turistice de pe coasta Belizelor se pleacă frecvent în excursii de o zi la Marea Gaură Albastră. Se spune că, dacă te scufunzi spre adâncimi tot mai mari, apa devine tot mai limpede, iar formațiunile geologice și fauna subacvatică tot mai complexe. Uriașele stalactite și stalagmite crează un peisaj proeminent, o parte dintre ele având lungimi ce depășesc 9-12 metri.

Evident că autoritățile protejează intens minunea naturală, alături de numeroase asociații care au drept scop păstrarea cât mai mult a acestui mediu natural de o frumusețe rară.

Regiunea este protejată și de Patrimoniul Mondial UNESCO.

Marea Gaură Albastră este considerată, pe bună dreptate, una dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii, fiind un loc de o frumusețe aproape ireală.