Astăzi, se împlinesc 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic. Vorbim, evident, despre generalul de aviație ( r ) Dumitru-Dorin Prunariu și despre cele 7 zile, 20 de ore și 42 de minute petrecute în Cosmos, la bordul stației Soyuz, în cadrul misiunii comune internaționale Interkosmos.

Singurul român care a ieșit în spațiu a povestit experiența impresionantă din 1981, la fel de impresionant.

Dumitru-Dorin Prunariu: Lumea mă întreabă: ”V-a fost frică?” și spun ”Nu, în timpul zborului cosmic efectiv nu mi-a fost frică. În momentul în care m-am văzut deja în nava cosmică, când m-am văzut deja în spațiul cosmic, am luat lucrurile ca atare, să mă minunez de starea în care mă aflam și să mă preocup de lucrurile pentru care am fost pregătit. Dar frică mi-a fost cu o zi înainte de zbor. Este ziua cea mai încărcată psihologic. Te gândești că a doua zi te sui pe un butoi de combustibil, de cherosen și de oxigen lichid, de 270 de tone de combustibil, din cele 300 de tone ale rachetei, care în nu mai puțin de 9 minute ard și te aruncă în spațiul cosmic!”.

Prunariu a fost fascinat de frumusețea Terrei, văzută de sus, chiar dacă emoțiile au fost majore: “După ce am pus picioarele pe Pământ, am simțit imediat o degajare de energie atât de puternică, o degajare a stresului pe care l-am acumulat în spațiul cosmic și practic am simțit o stare de fericire, stare pe care nu o mai simțisem până atunci pentru simplul fapt că mă aflam din nou pe planeta natală și cu picioarele pe Pământ.”.

Cosmonautul român a atins și un subiect profund, legat de percepția mistică a lumii…acolo și de acolo: “Pe Pământ ești bombardat permanent de tot felul de energii, de la oameni, la undele radio care bântuie peste tot, cu diferite frecvențe, radare care nu știi cât și cum te influențează și pe tine. Ei bine, în cosmos te rupi de toate acestea, dar încet, încet, ai senzația că te racordezi la o singură energie, o energie universală care există și pe care o percepi mai bine în afara Pământului, decât aici, pe Pământ. Spațiul cosmic mi-a relevat această dimensiune pe care poate o aveam, dar nu am conștientizat-o.”.

Foto: Agerpres