The Guardian a publicat recent un studiu alarmant despre poluarea cu plastic (în anul 2019) și despre cei care, încet dar sigur, colorează în… gri petrol cerul Terrei.

Publicația a ajuns la concluzia că 20 de companii sunt responsabile pentru 55% din deșeurile plastice din lume, fie că sunt corporații de stat, corporații multinaționale, giganți de petrol și gaze, respectiv companii chimice.

Studiul complex relevă care sunt companiile care produc materiale plastice realizate dintr-un poliester numit acid polilactic (PLA) care nu se degradează. Toate produsele concepute din acest material, precum măști de față, pungi și sticle de plastic, ajung după unica folosință să polueze pământul, oceanele, să fie arse sau aruncate la gropile de gunoi.

Surprinzător sau nu, topul țărilor care produc cele mai multe deșeuri plastice pe cap de locuitor este deschis de Australia. Urmează Statele Unite, Coreea de Sud și Marea Britanie.

Două firme americane au adăugat…11,4 milioane de tone grămezilor de deșeuri plastice din lume: ExxonMobil, corporația multinațională americană de petrol și gaze cu sediul în Irving, Texas, este firma care poluează cel mai mult cu deșeuri plastice de unică folosință din lume, mai exact cu 5,9 milioane de tone. Dow, cea mai mare companie de produse chimice din lume, cu sediul tot în SUA, a produs 5,5 milioane de tone de deșeuri din plastic, iar Sinopec, întreprinderea chineză de petrol și gaze a produs 5,3 milioane de tone. Potrivit sursei citate, 11 dintre companiile care produc deșeurile plastice au sediul în Asia, patru în Europa, trei în America de Nord, una în America Latină și una în Orientul Mijlociu.

Cele 20 de companii au produs, în 2019, mai mult de jumătate din cele 130 de milioane de tone metrice de plastic de unică folosință. Materialele plastice de unică folosință sunt fabricate aproape în totalitate din combustibili fosili și sunt greu de reciclat, lucru care afectează criza climatică și degradează Pământul.

Întrucât majoritatea materialelor plastice sunt fabricate din petrol și gaze, producția și consumul de plastic devin un factor major al crizei climatice. Deșeurile de plastic care rezultă în special din materialele plastice de unică folosință se acumulează în gropile de gunoi, de-a lungul drumurilor și în râuri, varsănd cantități mari în ocean.

În fiecare an, doar 10% -15% din plasticul de unică folosință este reciclat la nivel global, iar criza deșeurilor din plastic este într-o permanentă creștere. Specialiștii susțin că, în anii ce vin, capacitatea globală de a produce polimeri virgini pentru materialele plastice de unică folosință ar putea crește cu peste 30%, iar până în 2050, plasticul va reprezenta 5% -10% din emisiile de gaze cu efect de seră.

„Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari și mai critice amenințări cu care se confruntă planeta noastră. Perspectivele actuale urmează să se înrăutățească și nu putem permite acestor producători de materiale plastice derivate din combustibili fosili să continue așa cum au făcut până acum, fără să verifice. Având în vedere că poluarea oceanelor și plasticul ne afectează sănătatea, trebuie să avem o intervenție fermă din partea producătorilor, a guvernelor și a lumii finanțelor”, susține, pentru The Guardian, Andrew Forrest AO, președintele Fundației Minderoo.

Experții mai atrag atenția că deșeurile din plastic, produse în mare parte din combustibil fosil, nu fac decât să alimenteze criza climatică și vor conduce, fără doar și poate, o catastrofă de mediu, întrucât sunt și foarte greu de reciclat.

În întocmirea Indexului Companiilor Producătoare de Deșeuri din Plastic au fost implicate London School of Economics, Institutul de Mediu din Stockholm și Wood Mackenzie, un grup de consultanță din domeniul energiei.

Sursa: The Guardian.