Agenția Europeană de Mediu a dat publicității clasamentul pentru sezonul de înot din 2020, Ciprul primind un punctaj de 100% pentru calitatea apei, în cele 112 locuri de înot din jurul insulei, care au fost testate în perioada 1 mai – 31 octombrie.

Astfel, vecina Greciei a devenit prima țară din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene cu cea mai curată apă. Ea a devansat Austria, Grecia și Malta, state care s-au clasat pe locul al doilea, al treilea și al patrulea.

În mod direct, turismul reprezintă 13% din produsul intern brut al Ciprului.

„Există o corelație directă între calitatea apei și turism, iar rezultatele finale sunt foarte importante nu numai pentru sănătatea turiștilor și a mediului, ci și pentru economia Ciprului”, a declarat ministrul mediului, Costas Kadis.

Per ansamblu, în Uniunea Europeană, calitatea apei pentru scăldat rămâne ridicată, iar numărul locurilor pentru scăldat din Europa crește în fiecare an.

Conform raportului privind calitatea apei în 2020, țările au identificat 22.276 locuri de scăldat, cu 19 mai puține decât în ​​anul precedent și cu 716 mai multe decât în ​​2015.

Două treimi dintre zonele de scăldat sunt situate de-a lungul litoralului european, iar standardele minime de calitate a apei au fost îndeplinite în  93% dintre zone. Evident, calitatea zonelor de coastă este mai bună.

Aceeași statistică arată că ponderea zonelor de scăldat de calitate slabă a scăzut din anul 2013. În anul studiului – 2020 – apele de scăldat mai puțin curate au constituit 1,3% dintre toate zonele Uniunii Europene, comparativ cu 2% în 2013.

România a obținut un punctaj de 70% în ceea ce privește calitatea apei pentru scăldat.