An de an, pe 5 iunie, se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului, ca un reper important pentru omenire și o permanentă trezire la realitatea care nu este deloc una fericită. Semnalele de alarmă, trase de către specialiști, dar și de către iubitorii naturii și ai mediului înconjurător, s-au transformat, din păcate, în ultimii ani, în recomandări, frecvent șablon, îmbrăcate în exprimări care nu reușesc să convingă și să schimbe reacții sau mentalități. Primii care admit acest fapt sunt tocmai oamenii de știință, specialiștii sau biologii invocați.

Campaniile de conștientizare a importanței protecției mediului s-au întețit în ultimii ani, repliat pe noile segmente de vârstă, adaptat la cerințele “pieței”, astfel că nu mai există instituție, organizație, companie, grădiniță, școală sau universitate care să nu dețină portofolii întregi de proiecte/programe educaționale și sociale destinate planetei, deci salvării ei.

Colegul nostru biolog, de la Compartimentul Tehnologii Noi și Cercetare din cadrul Aquatim, Cosmin Ivașcu, semnala recent, într-un interviu Aquaștiri, exact această sincopă de comunicare între cei care știu atâtea, dar nu reușesc să și transmită în cote grave – căci starea de fapt a Terrei așa este! – urgența unor pași imediați. Cosmin este convins că răul generat de către om, în zeci de ani de non implicare în natură, sau implicare nefericită, ba chiar distructivă, mai poate fi reparat. Cu o condiție importantă: „Oamenii de știință au stat frecvent în turnul de fildeș. Este momentul să coboare și să conlucreze!”.

Ca lucruri simple, pe care fiecare locuitor al planetei le poate face pentru a contribui la combaterea încălzirii globale, spre exemplu, sunt următoarele.

Reducere, reutilizare, reciclare

Prin reciclarea a doar jumătate din ceea ce folosiți într-o gospodărie, poluarea se reduce, anual, cu 1.090 de kilograme de dioxid de carbon.

Ponderație în încălzire versus aer condiționat

Oricât ar conta confortul personal, excesul nu se justifică, așadar optați pentru soluții moderne de izolare a casei, deci pentru economii la energie, atât iarna, cât și vara. Poluarea se reduce cu 90 de kilograme de dioxid de carbon pe an (per individ).

Becuri economice

Până la 95% din energia pe care o consumă un bec clasic este transformată în caldură și nu în lumină, ceea ce îl poziționează drept extrem de ineficient pentru iluminat.

Cea mai eficientă soluție? Becurile cu LED-uri. LED-urile sunt  diode semi- conductoare cu o eficiență de până la 80% mai mare și o durată de utilizare de până la 10 ori mai ridicată. Emit mult mai puțină căldură, deci scad necesitatea folosirii aparatelor de aer condiționat.

Pentru producerea a 1 MegaWatt se emit ~ 430kg CO2 în atmosferă, deci dacă folosiți astfel de becuri economisiți aproape 90% din energia electrică  pe care ați fi consumat-o cu un bec obisnuit.

Mașina…mai puțin

Rămân variantele: mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport în comun.

Produse eficiente energetic

Spre exemplu, mașină cu un consum mic. La fel și produsele necesare casei. Evident, la pachet cu evitarea a tot ceea ce înseamnă plastic în exces sau materiale ce nu pot fi reciclate.

Apă caldă cu măsură

În loc de o apă fierbinte pentru duș sau baie, ideală este varianta cu ceva grade mai în jos. Capetele de duș cu jet moderat ajută și ele la reducerea consumului de apă. În egală măsură, hainele pot fi spălate și cu apă rece sau doar ușor încalzită la mașina de spălat.

Lumina

Când stați acasă, folosiți lumina doar acolo unde aveți nevoie, nu în toată casa și încercați să nu utilizați toate aparatele electronice și electrocasnice în același timp.

Când plecați de acasă, închideți becurile și scoateți din priză aparatura electronică.

Energii alternative

Conform unui studiu publicat pe Frontiers, rata reciclării individuale este compusă din trei categorii: reciclarea acasă, la birou și în concedii. Comportamentul responsabil față de mediu este influențat de mai mulți factori, personali sau sociali, cum ar fi: educație, hobby-uri, principii sau proximitatea centrelor de colectare, spații de depozitat deșeuri acasă.

3% dintre respondenți nu reciclează deloc, 15% nu iau în considerare materialele din care sunt fabricate ambalajele și 30% cumpără tot ce își doresc fără a lua în calcul consecințele față de mediu. Astfel, în unele țări deșeurile ajung zilnic la 700.000 tone!

Nimic din ceea ce ne sfătuiesc oamenii de știință nu este, până la urmă, un capăt de țară, ideea este că ne lipsește doar rutina. Aceasta poate fi, însă, exersată, odată ce scopul este perfect conștientizat și acceptat. Lumea aceasta se poate sfârși oricând, dacă pământenii nu strâng rândurile întru ocrotirea ei. Un comportament responsabil se poate învăța ușor. Mult mai ușor decât supraviețuirea în caz de scenariu apocaliptic, perfect posibil, dacă rămânem…impasibili.