Așteptată cu interes, ediția 2021 a evenimentului ConCentrica – în organizarea Bibliotecii Județene Timiș – a fost o reconfirmare a frumosului literar, generat, inedit și captivant, de forța evidentă a unei lecturi publice.
Ideea din 2016 a directorului BJT, Tudor Crețu, a devenit, în acest răstimp, tradiție, prilej de povestit și citit, întâlniri cu literați și nu numai, încântare, bucurie și bun gust. ConCentrica este, de atunci, cea mai mare lectură publică din România, iar Timișoara, din nou, un reper al culturii.
Așadar, în 17 iunie, în Piața Libertății din Timișoara au fost lecturate poeme ale lui Nicolae de Popa (1938 – 2007), poet și pictor timișorean. Textele au fost selectate din integrala „La noi, în Eden”, editată de Biblioteca Județeană Timiș, în anul 2020.
La eveniment au participat elevi, scriitori, prieteni ai poetului Nicolae de Popa, reprezentanți ai instituțiilor publice, cu toții parteneri în acest demers literar inedit. Ca întotdeauna, Aquatim a onorat, cu bucurie, invitația.
„Am ajuns la următorul concept: ideea de a se citi din cărțile editate de Biblioteca Județeană Timiș, integrale, poetice cel mai adesea, ale poeților timișoreni dispăruți. Anul trecut, în plin an pandemic, ne-am axat oarecum pe proiecte editoriale, nemaiputând face manifestările pe care le făceam înainte. Și unul dintre proiecte a fost integrarea poetică de 500 de pagini “La noi, în Eden” a poetului și pictorului Nicolae de Popa, dispărut în 2007. Este o poezie extrem de ironică, acidă, suprarealistă. El reprezintă vârful unei tendințe la nivelul poeziei timișorene. A trăit aproximativ 70 de ani și a lăsat în urmă o operă reală, reprezentând unele dintre ultimele vârfuri ale boemei timișorene, fenomen care după anul 2010 s-a cam stins, lăsând loc unor altor fenomene literare.”, a declarat scriitorul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.
Tudor Crețu l-a definit pe Nicolae de Popa (deopotrivă și pictor) drept unul dintre puținii poeți care au reușit să cultive pitorescul bănățean la nivel poetic semnificativ.