La începutul verii, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat oficial că va folosi un nou sistem pentru denumirile variantelor de Covid-19, folosind litere din alfabetul grec. Astfel că, OMS a decis să se refere la (deocamdată) variantele detectate în Marea Britanie, Africa de Sud și India, folosind litere grecești, astfel: varianta britanică devine „Alpha”, cea sud-africă „Beta”, iar varianta indiană „Delta”.
Argumentația OMS vizează simplificarea discuțiilor legate de variantele existente și, cine știe, altele, în perspectivă, ținta fiind diminuarea stigmatizării inerente a țărilor în care noile tulpini au fost descoperite.
Tensiuni au existat când, la începutul lunii mai, spre exemplu, guvernul indian a criticat folosirea termenului de „variantă indiană” pentru mutația B.1.617.2 a coronavirusului, descoperită prima oară în această țară (în octombrie), deși OMS nu a etichetat-o niciodată în acest fel.
Maria van Kerkhove, OMS, director Departamentul tehnic pentru lupta împotriva pandemiei de Covid-19: „Nicio țară nu ar trebui să fie stigmatizată pentru faptul că detectează și raportează apariția de noi variante”.
Sistemul de denumiri via alfabetul grec nu înlocuiește sistemul de referință științific, el va fi folosit doar în comunicarea cu publicul.
Alfabetul grec are 24 de litere. În cazul în care se vor descoperi mai mult de 24 de variante, OMS va anunța o nouă procedură.
Alfabetul amintit este primul și cel mai vechi alphabet, care notează fiecare vocală și fiecare consoană cu semne separate. Începând din secolul II î.Hr. literele grecești au fost folosite și pentru a marca numerele.
Acesta este alfabetul grec: Alfa, Beta, Gamma, Delta, Epsilon, Zeta, Eta, Teta, Iota, Kappa, Lambda, Miu, Niu, Csi, Omicron, Pi, Ro, Sigma, Tau, Ipsilon, Fi, Hi, Psi, Omega.
Într-o perspectivă optimistă, speranța generală este aceea că noile tulpini de Covid-19 se vor opri, totuși, sub cele 24 de litere ale alfabetului grec. Consensul, pe această temă, este, cert, antamat și invocat de o planetă întreagă!