Municipalitatea de la malul Mării Negre, Constanța, lansează un proiect inedit care propune și promovează în rândul tinerilor experiența vestigiilor scufundate ale cetății antice Tomis. Astfel că, în perioada următoare, peste 300 de persoane se vor putea scufunda în Marea Neagră, lângă Cazinoul din Constanța, ca urmare a unui proiect realizat în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța.

Cum se vor face, practic, scufundările?

Echipați în costume de scufundare și însoțiți de ghizi – scafandru arheolog, cei 300 de participanți la programul Constanța – Capitala Tineretului din România 2021 – 2022 vor coborî la adâncimi cuprinse între 2 și 8 metri, în zona Cazino Constanța. Totul se va întâmpla în perioada 28 iulie – 20 august 2021.

Inițiatorii proiectului transmit că vizitele subacvatice vor fi inofensive pentru situl arheologic și se vor desfășura în mod responsabil și neinvaziv. Sub directa supraveghere a ghizilor, vestigiile vor fi privite de la o distanță de minim un metru.

Pentru a fi parte a acestei experiențe inedite va fi nevoie de programări, iar, înainte de începerea turului ghidat, vizitatorii vor beneficia de un instructaj specific pentru scufundare din partea scafandrilor arheolog.

Cei 300 de vizitatori care vor participa la program vor fi desemnați de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța. Aceștia trebuie să aibă vârsta de minimum 18 ani și să nu aibă probleme medicale care să le afecteze capacitatea fizică și psihică.

Înființat în secolul VI î.Hr., Tomisul a fost una dintre cele mai înfloritoare cetăți de pe malul Pontului Euxin. Cetatea a fost înființată de coloniștii greci din Milet și a devenit locul ideal pentru schimbul de mărfuri cu băștinașii geto-daci. De-a lungul anilor, săpăturile arheologilor au scos la suprafață locuințe, morminte, vase de ceramică sau ruinele unor lăcașuri de cult, cele mai multe rămășițe ale vechii civilizații fiind în Peninsulă. În urma cercetărilor realizate, specialiștii au conchis că o parte a cetății este scufundată, în dreptul falezei Constanței și a portului Tomis.

În urmă cu câțiva ani, doi scufundători din zonă au descoperit un fragment dintr-un zid al cetății scufundate Tomis, zid situat travers de Comandamentul Marinei, la aproximativ un kilometru în larg și la aproximativ opt – nouă metri adâncime. În greaca veche, Tomis înseamnă «tăietură», iar grecii aveau obiceiul să denumească așezările în funcție de caracteristici.