Dacă n-ar fi periculos, subiectul virușilor de mii sau zeci de mii de ani ar fi doar misterios și captivant. Schimbările climatice din ultima decadă repun, însă, pe agenda specialiștilor o temă alarmantă: dezghețarea planetei poate aduce cu sine și reactivarea acestor viruși despre care nu se știe ce pot face, dacă pot face, cum și când?

Spre exemplu, un grup de oameni de știință a descoperit mai mulți viruși străvechi, congelați, în două probe de gheață prelevate din Platoul Tibetan din China. Majoritatea dintre aceștia sunt necunoscuți și nu seamănă cu nimic din ceea ce știau cercetătorii, după cum relatează USA Today. Cercetătorii au descoperit mai mult de 30 de viruși congelați într-un bloc de gheață, cei mai mulți necunoscuți până în prezent.

Conform celor care au colectat probele în anul 2015, virușii care au fost prinși în gheață datează de cel puțin 14.400 de ani.

„Acești ghețari s-au format treptat și, împreună cu praful și gazele, au fost depuși și mulți, mulți viruși în acea gheață. Ghețarii din vestul Chinei nu sunt bine studiați, iar scopul nostru este să folosim aceste informații pentru a reflecta mediile din trecut. Și virușii fac parte din aceste medii.”, susține cercetătorul principal de la Centrul de Cercetări Polare și Climatice Byrd de la Universitatea de Stat din Ohio.

În urma analizei probelor de gheață, oamenii de știință au găsit codurile genetice pentru 33 de viruși. În cazul a patru dintre acestea, s-a stabilit că fac parte din familiile de viruși care infectează de obicei bacteriile. În celelalte cazuri, este vorba despre viruși care nu au mai fost identificați până în prezent.

Conform Grupului de cercetare, virușii descoperiți în gheață nu provin de la animale sau oameni, ci din plante sau din sol. Aproximativ jumătate dintre ei au supraviețuit grație gheții pentru că s-a demonstrat că există viruși cu semnături de gene care îi ajută să infecteze celulele din medii reci și să supraviețuiască în condiții extreme.

Tehnologia utilizată pentru a studia microbii și virușii din interiorul gheții va fi utilizată și la căutarea unor secvențe genetice similare în alte medii extreme, posibil pe Marte, susțin oamenii de știință.

Autorul principal al studiului, Lonnie Thompson, a declarat că descoperirea virușilor din ghețari îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă modul în care aceștia reacționează la schimbările climatice.

„Știm foarte puțin despre virușii și microbii din aceste medii extreme și despre ceea ce se întâmplă de fapt acolo. Documentarea și înțelegerea acestui lucru sunt extrem de importante”, a spus Thompson.

Foto: Evz