Implicarea medicului nostru de Medicina Muncii, Cristina Nica, în tot ceea ce înseamnă conștientizare, prevenție și, evident, tratare, este proverbială.
Gândirea campaniilor interne, atragerea angajaților în „activități” de care, sincer, toată lumea fuge, cum ar fi controale periodice, discuții concrete despre afecțiunile medicale cu care fiecare se confruntă și – punctul terminus – convingerea noastră să bifăm vizite la specialiști, toți acești pași – hotărâți și decisivi – definesc OMUL și-abia apoi doctorul Cristina Nica. Omul care are grijă de noi, fix ca de familia ei, doctorul care ne sfătuiește și vindecă, trei sferturi psihic, deci minunat!
“Creșterea Debitului la Sănătate” a fost campania gândită de ea, în urmă cu trei ani, cu un succes remarcabil. În familia Aquatim, au intrat, de atunci, medici de diferite specializări, care au stat de vorbă cu personalul companiei noastre, concret și aplicat, pe temele fierbinți ale afecțiunilor medicale pe măsură, au oferit informații, sfaturi și sprijin, cu accent pe prevenție, cheia unei vieți sănătoase și echilibrate, așa cum accentuează Cristina Nica.
Într-o zi cu noroc, vineri, 13 august, medicul Aquatim le-a oferit angajatelor Aquatim o posibilitate extraordinară, de-a fi parte a campaniei de screening (depistare precoce) a cancerului de col uterin, deci testarea gratuită Babeș-Papanicolau.
O caravană mobilă a Spitalului Județean Timișoara (Sectia de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Bega), dotată corespunzător, s-a deplasat la sediul nostru din strada Baader, pentru recoltarea probelor. Angajatele noastre au fost prezente în număr mare, acțiunea fiind un nou succes.
Cristina Nica: “Este o oportunitate de care trebuie să profităm, știți foarte bine cât este de importantă prevenția si diagnosticul precoce în astfel de cazuri. În plus, economisim timp, energie, bani și… Creștem Debitul la Sănătate!”.
Pentru că solicitările au fost numeroase, iar timpul caravanei limitat, medicul Aquatim a decis să repete acțiunea, în 9 septembrie, de data aceasta cu echipa mobilă a Spitalului Clinic Municipal Timișoara, în cadrul proiectului THYRO-SCREEN, RORS 350. Pe lângă testarea Babeș-Papanicolau, echipa de medici va oferi și screening pentru diagnosticul precoce al bolilor tiroidiene, prin evaluare clinică și ecografică gratuită.
Proiectul Spitalului Municipal, „Abordări comune pentru eficientizarea diagnosticului precoce și tratamentul cancerului tiroidian în populația ariilor partenere”, RORS 350, este în valoare totală de 1.038.306,00 euro, fiind cofinanțat în procent de 98% prin Programul Interreg – IPA CBC România-Serbia 2014-2020.
Datele statistice, privitoare la România, nu sunt deloc încurajatoare: anual, se înregistrează 4343 noi cazuri de cancer de col uterin și 1909 decese cauzate de această boală. 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin, diagnosticate anual în Europa, provin din România. Incidența este de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei), adică o rată a mortalității de 20 de ori mai mare decât cea a Islandei și de aproximativ 4 ori mai ridicată decât rata Uniunii Europene.
Cel mai recent studiu prezintă un tablou gri:
- 1 din 10 femei din România nu a fost la un control medical de rutină în ultimii 10 ani.
- 35% declară că au fost mai rar de o dată la 3 ani.
- 11% dintre femeile din România nu și-au făcut niciun set de analize de sânge de rutină în ultimii 10 ani.
- 40% și-au făcut o dată sau mai puțin de o dată în ultimii 3 ani.
- 49% dintre femei își fac analizele de sânge o dată pe an sau mai des.
Până în prezent, grație campaniilor naționale de screening, aproximativ 700.000 de românce au beneficiat de serviciile gratuite de testare Babeș Papanicolaou (rată de acoperire 12% ).
De reținut! Se estimează că 49% din totalul cazurilor posibile de cancer de col uterin au fost prevenite prin screening populațional.
Campania medicului Aquatim, Cristina Nica, “Creștem Debitul la Sănătate”, va continua și în această toamnă, cu episoade noi de donare de sânge pentru cei aflați în nevoie, dar și cu alte evenimente de conștientizare a importanței sănătății, într-o ecuație de viață inteligentă, bună și fericită.
Crenguța Radosav