“Creșterea Debitului la Sănătate” a fost campania gândită de către medicul Aquatim, Cristina Nica, în urmă cu trei ani, cu un succes remarcabil, ori de câte ori s-a desfășurat. În familia Aquatim, au intrat, de atunci, medici de diferite specializări, care au stat de vorbă cu personalul companiei noastre, concret și aplicat, pe temele fierbinți ale afecțiunilor medicale pe măsură, au oferit informații, sfaturi și sprijin, cu accent pe prevenție, cheia unei vieți sănătoase și echilibrate, așa cum știm cu toții.

Prima acțiune a campaniei de toamnă s-a desfășurat într-o zi norocoasă de 13 august, când angajatelor Aquatim li s-a oferit o posibilitate extraordinară, aceea de-a fi parte a campaniei de screening (depistare precoce) a cancerului de col uterin, deci testarea gratuită Babeș-Papanicolau.

O caravană mobilă a Spitalului Județean Timișoara (Sectia de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Bega), dotată corespunzător, s-a deplasat, atunci, la sediul nostru din strada Baader, pentru recoltarea probelor. Angajatele noastre au fost prezente în număr mare, profitând de oportunitate.

Pentru că solicitările au fost numeroase, iar timpul caravanei limitat, Cristina Nica a decis să repete acțiunea, astăzi, 9 septembrie, de data aceasta cu echipa mobilă a Spitalului Clinic Municipal Timișoara, în cadrul proiectului THYRO-SCREEN, RORS 350. Pe lângă testarea Babeș-Papanicolau, echipa de medici a oferit și screening pentru diagnosticul precoce al bolilor tiroidiene, prin evaluare clinică și ecografică gratuită.

Proiectul Spitalului Municipal, „Abordări comune pentru eficientizarea diagnosticului precoce și tratamentul cancerului tiroidian în populația ariilor partenere”, RORS 350, este în valoare totală de 1.038.306,00 euro, fiind cofinanțat  în procent de 98% prin Programul Interreg – IPA CBC România-Serbia 2014-2020.

Așa cum precizam și în materialul anterior, datele statistice, privitoare la România, nu sunt deloc încurajatoare, odată ce, anual, se înregistrează 4343 noi cazuri de cancer de col uterin și 1909 decese cauzate de această boală.

Mai mult, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin, diagnosticate anual în Europa, provin din România, iar incidența este de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene.

România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește    mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei), adică o rată a mortalității de 20 de ori mai mare decât cea a Islandei și de aproximativ 4 ori mai ridicată decât rata Uniunii Europene.

Până în prezent, grație campaniilor naționale de screening, aproximativ 700.000 de românce au beneficiat de serviciile gratuite de testare Babeș Papanicolaou (rată de acoperire 12%).

“Rețineți, vă rog: se estimează că 49% din totalul cazurilor posibile de cancer de col uterin au fost prevenite prin screening populațional. Mă bucur că angajatele Aquatim au înțeles asta și au venit, și astăzi, în număr foarte mare, la testările gratuite oferite de caravana Spitalului Clinic Municipal Timișoara!”, a spus medicul de Medicina Muncii al Aquatim, Cristina Nica.