Fotograful spaniol, Antonio Aragón Renuncio, a realizat cea mai bună fotografie de mediu a anului 2021, care ilustrează un copil dormind într-o casă distrusă de eroziunea marină. Casa este situată pe o plajă din Ghana.

Imaginea este în sine un semnal de alarmă privitor la creşterea nivelului apei din ţările din Africa de Vest, fenomen dramatic și major, care-i obligă pe oameni să-şi părăsească locuinţele.

„Omorâm această planetă frumoasă. Se pare că suntem angajaţi într-un război stupid pentru a încerca să distrugem. Noi, oamenii, nu avem niciun drept să facem asta şi nu putem fi iertaţi dacă o facem!”, este declarația lui Antonio Renuncio.

Fotograful a realizat poza în timpul călătoriilor pe care le face în Africa, loc ce abundă în probleme de mediu.

„Fotografia este o scuză, o scuză bună, pentru a trăi personal anumite realităţi ascunse. Când fac poze, încerc să fiu concentrate, să-mi fac treaba în cel mai bun mod posibil. Camera este un mare zid împotriva emoţiilor. O barieră care cred că este foarte necesară. Altfel, lacrimile nu te-ar lăsa să te concentrezi de cele mai multe ori…. Să lucrezi în această parte a planetei, acoperind probleme sensibile, este foarte complicat.” a mai declarat fotograful spaniol.

Antonio Aragón Renuncio nu este optimist cu privire la viitorul băiatului din poza câştigătoare, dar speră ca oamenii să fie impresionați, să reacţioneze și acționeze, pentru ca acest copil să primească şanse reale de și în viaţă.

„Mi-ar plăcea ca această imagine să pună pe gânduri cât mai mulţi oameni, chiar dacă doar pentru o clipă. Facem fotografii ca semnal de alarmă despre o problemă sau o situaţie specifică. Dacă reuşesc să fac pe cineva atent măcar cinci secunde, înseamnă că munca mea nu a fost degeaba.”

Eroziunea marină distruge zeci de metri de pământ în fiecare an, iar mii de oameni (în principal femei şi copii) au fost deja forţaţi să-şi părăsească așezările şi să migreze în alte locuri, pentru a evita o moarte sigură.

Sursa: adev.ro/r2eaey

Foto: adevărul.ro