Cum tocmai am trecut printr-o eclipsă de lună… de noiembrie, merită știut că exact în această perioadă, an de an, pe Insula Crăciunului, se instalează ploile și, odată cu ele, un eveniment uimitor: milioane de crabi ies din nisip şi se îndreaptă spre coastă.

Insula este un mic teritoriu (fără guvernare proprie) aparținând de Australia, aflat în Oceanul Indian, pe vârful unui vulcan, iar platoul central, acoperit de pădure tropicală, se află la circa 300 de metri deasupra nivelului mării.

Pe aproape toată durata anului, crabii își văd de “viața” lor, însă există câteva zile când spectacolul oferit de ei este incredibil: practic, iau insula în stăpânire, împinşi de nevoia vitală de-a ajunge în mare, pentru a se reproduce.

Până la trei ani trăiesc în vizuini ascunse în pădurea tropicală, dar, când vine momentul, nimic nu-i abate de la drumul lor în linie dreaptă spre apă. Urcă pe verandele caselor sau chiar înăuntru, traversează străzile şi terorizează (involuntar, evident) animalele de companie.

Insula Crăciunului are mai multe specii de crab, însă doar una singură este responsabilă de…  haosul anual – crabul roşu Christmas Island.

Deşi sunt clasificaţi drept crabi de uscat, ei respiră tot prin branhii, trebuie să stea în umezeală, iar etapa larvară de dezvoltare trebuie să aibă loc, obligatoriu, în apă.

Noiembrie de noiembrie, spectacolul este remarcabil. Pentru micuții crabi, drumul este ca un urcuş pe munţi, dar nimeni și nimic nu-i oprește.

Și de data aceasta, peste 50 de milioane de crabi roşii au blocat drumurile şi podurile de pe insulă, parte a migrației impresionante dinspre junglă spre coastă, cu intenția certificată de atâția ani de-a-și depune icrele și de-a-și perpetua specia.

Drumuri, şosele, poduri, chiar și clădiri de birouri, toate au fost acoperite de crabii roşii, fenomen ce aduce anual mii de turişti în acest teritori australian din Oceanul Indian.

Pentru a proteja această veritabilă minune a naturii – una dintre cele mai mari migrații de pe Terra – autorităţile au construit poduri şi pasaje subterane pentru ei. Mai mult, un operator local a creat sisteme speciale pentru maşini prin care crabii sunt îndepărtaţi din calea roţilor.

Până la finalul lunii se estimează că femelele vor depune fiecare peste 100.000 de ouă în apele oceanului.

Insula Crăciunului a fost vizitată pentru prima oară în secolul al XVII-lea, dar a fost colonizată abia în secolul al XIX-lea. Primii locuitori nu menţionează prezenţa acestor crabi. Contemporanii au parte, însă, de minuni, ce privilegiu!

Sursa: internet