Chiar în aceste momente, sub ochii noștri – metaforic… sau nu, asta în cazul în care aveți acces la un telescop performant – se desfășoară prima misiune de apărare a Terrei, căci astăzi a plecat în spațiu un vehicul special, pentru un exercițiu senzațional. Mai exact, după cum a anunțat NASA, Double Asteroid Redirection Test (DART), vehiculul spaţial conceput să lovească un asteroid, ca test al unei tehnologii revoluționare, „pentru a vedea dacă putem schimba traiectoria unui asteroid în spaţiu”.

Scopul misiunii este de a observa dacă lovirea intenţionată a unui asteroid este un mod eficient de a îi schimba cursul, în cazul în care, pe viitor, un astfel de obiect ceresc ar ameninţa Pământul.

Ţinta DART este asteroidul Didymos şi luna sa, Dimorphos, care se află în apropierea planetei noastre, dar care NU reprezintă o ameninţare.

Misiunea a plecat din California cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX, deci Elon Musk va scrie, cu siguranță, din nou, istorie.

Interceptarea asteroidului, aflat la 6,7 milioane de mile de Pământ, va avea loc în… septembrie 2022!

Misiunea DART este prima din istoria modernă a spațiului, dedicată încercării de a devia un asteroid de la traiectoria care ar putea duce la un impact, la un moment dat, posibil devastator.

DART se va ciocni în mod intenţionat de ţintă, pentru a-i schimba viteza şi traiectoria cu 1%. Teoretic, pare nesemnificativ, în realitate, un astfel de exercițiu va putea oferi soluții și idei concrete pentru o posibilă viitoare situație de criză.

Cei doi asteroizi aflaţi în apropierea Pământului, Didymos şi Dimorphos au diametrul de 780 de metri, respectiv 160.

Oamenii de știință estimează că cel mai mare dintre asteroizi va fi lovit în momentul în care va fi cel mai aproape de Pământ (aproximativ 10 milioane de km distanţă), undeva între 26 septembrie şi 1 octombrie anul viitor.

Cu 10 zile înainte de coliziune, un mini-satelit se va desprinde de vehiculul spaţial şi va transmite imaginile înapoi de Pământ.

Precizarea importantă este că NASA nu a identificat niciun asteroid care ar putea să lovească Terra în viitorul apropiat. Totuşi, cercetătorii estimează că doar 40% dintre obiectele mai mari de 140 de metri au fost descoperite până acum, așa că paza bună trece primejdia rea.

Ziua de 24 noiembrie 2021 merită, categoric, reținută.

Foto: NASA.gov