Lansat de Crăciun, cel mai mare şi mai puternic telescop trimis vreodată în spaţiu, James Webb (abreviat JWST), este un observator orbital în infraroșu care are ca obiectiv înlocuirea telescopului spațial Hubble.

Scopul său este de a vedea cele mai îndepărtate obiecte din Univers, chiar obiecte mai depărtate de 8 miliarde de ani lumină (!!!), aceasta fiind limita telescopului Hubble.

Proiectul James Webb este un proiect NASA, cu colaborare internațională, la care participă nu mai puțin de 15 națiuni și instituțiile NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană. Inițial, I s-a spus “Telescopul Spațial din Generația Următoare”, însă, ulterior (în 2002), a fost redenumit după administratorul adjunct al NASA, James E. Webb.

De Crăciun, într-o simbolistică interesantă, telescopul a fost lansat cu racheta Ariane 5, care a decolat de la Centrul Spaţial Guyana. Aproximativ într-o lună, va fi transportat la 1.609.344 km de Terra, urmând să ofere rezoluţie şi sensibilitate în infraroşu, tehnologii îmbunătăţite faţă de Hubble, plus o gamă largă de investigaţii în domeniile astronomiei şi cosmologiei, inclusiv observarea unora dintre cele mai îndepărtate obiecte din Univers. Cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă.

Deși Telescopul James Webb are doar jumătate din masa telescopului Hubble, oglinda sa principală (oglindă placată cu aur și cu un diametru de aproximativ 6.5m!) are o arie de captare de aproape șase ori mai mare decât a telescopului Hubble. Cu acest diametru, oglinda principală este mult mai mare decât oglinda oricărui alt telescop actual și este alcătuită din 18 segmente de hexagon care se vor desface când telescopul va fi lansat. Sistemul este de obicei folosit la telescoapele terestre care iși ajusteaza oglinda pentru a contracara cât se poate efectele gravitației și a vântului.

NASA a precizat ca va încorpora microcamere, la fiecare 100 pană la 200 micrometri în optica telescopului lângă spectroscopul infraroșu. Aproximativ 62.000 de camere vor fi poziționate lângă spectrograf. Aceste microcamere vor da efectul unui ochi uman.

Dezvoltat din 1996, cu un buget de 500 milioane de dolari, telescopului de nouă generaţie James Webb i-a fost amânată lansarea de numeroase ori, încă din anul 2007. Îi va succede, cu mândrie, lui Hubble, care şi-a început misiunea în 1990 şi o va încheia în 2030.

Ce va studia, exact, telescopul James Webb? El ar urma să rămână într-un punct aproape fix, la o distanță oportună de planeta noastră, și va studia fenomenele ce se petrec în cosmos, încercând să afle detalii referitoare la începuturile anumitor galaxii. Pe scurt, va analiza atmosferele diferitor planete din imediata învecinătate (sau nu) și va încerca să răspundă la unele dintre cele mai importante întrebări ale omenirii, în ceea ce privește formarea galaxiilor, spre exemplu marea necunoscută numită Big Bang.

Aproape 20 ani le-a luat cercetătorilor să pună la punct tehnologia necesară super telescopului, dar Crăciunul a fost de bun augur pentru această revoluție științifică autentică. Ce palpitant să ne știm contemporani cu astfel de evenimente!

Foto: Digi24