Cea mai misterioasă țară din lume își deschide porțile și își așteaptă turiștii, pentru prima dată în 60 de ani. Călătorii vor avea privilegiul să calce pe urmele budiștilor, mai precis să traverseze 18 poduri şi să urce peste 10.000 de scări, pentru a vedea paradisul în toată regula.

Bhutan se află în sudul Asiei, pe versantul sudic al Munților Himalaya, între China și India, la o înălțime destul de mare, centrul țării aflându-se în Himalaya Joasă, cu altitudini situate între 2000 și 5000 metri.

Țara Dragonului Tunetului (cum este cunoscută) își redeschide, acum, porțile, cu o propunere fascinantă: Trans Bhutan, un traseu ce poate fi parcurs în aproximativ o lună, dar și într-o variantă mai scurtă, de trei, patru sau șapte zile. Principalul donator al proiectului de restaurare este Fundaţia Bhutan Canada.

Proiectul “va restaura o icoană culturală antică și va oferi o experiență pentru pelerini și călători”, după cum precizează gazdele acestui teritoriu, închis decenii întregi pentru vizitatori.

Cel mai vestic punct al traseului este orașul Haa, care este aproape de granița cu Tibet. Cel mai estic punct este Trashigang, aflat lângă granița statului Arunachal Pradesh din India.

Buthanul are un rege tânăr, de doar 41 de ani, pe nume Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, care s-a luptat cu insistență să redeschidă faimosul traseu care leagă Bhutanul de Tibet. Înainte ca acesta să se distrugă, odată ce țara a început să construiască drumuri în anii 1960, el era folosit pentru pelerinaje budiste.

Bhutan era, până acum, o țară ocolită de turiști, însă pandemia a schimbat radical perspectiva călătoriilor. Inedit este că se percepe o taxă obligatory, de 250 de dolari pe zi, care include transport, cazare, mâncare și ghid. Turiștii care vor să ajungă în cel mai misterios colț de rai, Trans Bhutan, trebuie să solicite un permis, începând din luna aprilie.

Pentru ca această premieră să fie una reușită, în ultimii doi ani, aproape 1000 de muncitori locali au lucrat la restaurarea traseului antic, drum ce leagă localităţile Haa din vestul ţării cu Trashigang în est. Drumul traversează 9 districte, 28 de administraţii locale, 2 municipalităţi şi un parc naţional. Turiștii pot admira pădurile virgine, dar și cele mai spectaculoase vârfuri din Himalaya.

Țara Dragonului era o revelație în sine, de-acum, devine una și pentru alții, spre fericirea celor care chiar aveau această destinație pe lista de vizite inițiatice, misterioase și obligatorii.

Detaliile fac diferența

Spre exemplu, Bhutanul este singura țară din lume în care există Ministerul… Fericirii! Pentru a avea grijă de pacea interioară a oamenilor micului regat, în anul 2008, s-a format Comitetul Național pentru Fericirea Națională. Chiar și chestionarul de recensământ al populației are o coloană în care fiecare poate indica dacă este sau nu mulțumit de propria viață…

Mai mult, Ministerul Fericirii măsoară fericirea națională brută și, astfel, calitatea vieții este determinată de echilibrul dintre valorile financiare și cele mentale.

Apoi, în Bhutan, nimeni nu locuiește pe străzi. Dacă o persoană își pierde locuința, trebuie doar să meargă la rege, din partea căruia va primi o bucată de pământ, pentru  casă și viitoarea sa grădină de legume.

Fiecare rezident în Bhutan are dreptul să beneficieze de asistență medicală gratuită.

Oamenii regatului poartă doar haine tradiționale. Bărbații, haine grele, iar femeile rochii lungi. Starea unei persoane și nivelul social sunt identificate prin culoarea unei eșarfe drapate peste umărul stâng. Cei obișnuiți poartă eșarfe albe, pe când nobilii și călugării poartă haine galbene.

Țara este în sine ecologie și natură pure. În 2015, spre exemplu, Bhutan a stabilit un record mondial, atunci când oamenii au plantat… 50 000 de copaci în doar o oră!

Femeile sunt respectate și onorate în Bhutan ca niciunde altundeva în lume: în tradiția moștenirii, există legea ca toate bunurile, casele, bovinele și pământul să meargă la fiica cea mare, și nu la fiu.

Suficient pentru a lua în considerație această destinație?