În ecuația generală complicată a vremurilor pe care le trăim cu toții, indiferent pe ce parte a baricadei ne-am afla, companie sau client, Asociația Română a Apei (ARA) și-a intensificat acțiunile de căutare/aflare/statuare a rețetelor eficiente de trecere a „sticlei” pentru a reuși să-și atingă menirea: mesaje deschise, sincere, transparente, eficiente, acțiuni pe măsură, beneficiari mulțumiți.

Și cum la timpuri grele se cer oameni bine pregătiți, ARA a dat startul unei serii de sesiuni intense ale comisiilor de specialitate pe care le guvernează, deci întâlniri profesionale și profesioniste, pe teme specifice fiecărei zone în parte, pentru ca această sincopă mondială în care suntem nevoiți/forțați să ne descurcăm să poată fi gestionată cu prudență și inteligență.

În această idee, zilele trecute, la Mediaș, a avut loc ședința Comisiei Tehnice de Comunicare a Asociației Române a Apei, sub managementul admirabil al coordonatorului ei, Victor-Lucian Croitoru, director Comunicare al Companiei de Apă Someș.

Oameni ai apei – dar și ai oamenilor! -, comunicatori ai zecilor de companii din țară s-au întâlnit, așadar, pentru a căuta idei, găsi soluții și redacta viitoare „coduri” unitare de transmitere a informațiilor vitale pentru clienții noștri, de ce nu și de constituire a unui viitor consorțiu comunicațional național performant, percutant și eficient.

La Mediaș s-a vorbit despre digitalizarea relațiilor cu clienții, social media, Call-Center – drept soluție extraordinară pentru relația operator-utilizator -, procedee noi de automatizare, metode eficiente de anunțare a clientului despre întreruperi, fie că sunt programate, fie că sunt avarii, dar și despre comunicarea specifică programelor de investiții ale Uniunii Europene sau despre inteligența artificială, absolut toate constituindu-se în tematici zero ale oricărei companii de apă serioase.

Coordonatorul Comisiei Tehnice de Comunicare ne-a provocat, noi am răspuns, astfel că s-au „scris”: un schimb viu de idei și pași concreți, multă interactivitate și discuții de înaltă clasă profesională, indiferent de poziția în compania respectivă sau de profitabilitatea operatorului în cauză. S-au prezentat modele de succes, dar și din sfera opusă (pe principiul invocat de către Lucian Croitoru și-anume că o nemulțumire trebuie împărtășită cu 11 persoane, noi am adăugat “cu minim 11”!), au fost discutate planuri de comunicare ale fiecăruia în parte și s-a decis gândirea unui viitor ghid de bune practici, ce va fi transmis ulterior Asociației Române a Apei.

Practic, la Mediaș, în aceste zile, s-a văzut și simțit nevoia evidentă a acelui… „Împreună”, invocat ușor, materializat greu. ARA și Comisia Tehnică de Comunicare l-au asimilat fără niciun efort. Ce bucurie!