Inteligenţa artificială poate detecta curenţii marini şi înotătorii care se avântă în larg, pentru a evita incidentele. Ţara care a descoperit soluţia

Oficialii din Kanagawa, la sud de Tokyo, au introdus, recent, un sistem de inteligenţă artificială (IA) pentru a găsi cu precizie curenţii care provoacă 60% dintre decesele prin înec şi pentru a trimite un avertisment înotătorilor şi salvamarilor. IA poate detecta curenţii marini şi-apoi înotătorii care se avântă în larg.

Plaja de la Yuigahama, o plajă populară care s-a redeschis la 1 iulie, după doi ani de pauză pandemică, este un loc cunoscut pentru surfing. Japonezii aşteaptă să atragă un număr mare de localnici și turiști în perioada imediat următoare pe care agenţia meteorologică o definește drept neobişnuit de caldă.

Experţii Asociației Japoneze de Salvare a Vieţii şi cei ai Universității Chuo din Tokyo au colectat date despre curentul de ripostă pe parcursul a şase luni, în iarna anului 2021, pentru a se asigura că sistemul funcţionează.

Care este mecanismul? Potrivit asociaţiei, o cameră web montată pe un stâlp identifică un curent de rip şi pe oricine care înoată în apropierea acestuia, iar apoi anunţă imediat un salvamar prin intermediul unui ceas inteligent.

Curenții de rip sunt canale puternice și înguste de apă care se mișcă rapid și care sunt predominante de-a lungul coastelor de est, golf și vest ale SUA, precum și de-a lungul țărmurilor Marilor Lacuri. Mișcându-se cu viteze de până la doi metri pe secundă, curenții de rip se pot deplasa mai repede decât un înotător olimpic. Cei care încearcă să contracareze un curent de valuri, înotând direct înapoi spre țărm, riscă să se înece din cauza oboselii.

Revenind la ideea japoneză, imaginile camerelor web special montate au fost și sunt folosite pentru a dezvolta un sistem de avertizare. Acesta trimite oficialilor guvernamentali informaţii în timp real despre înotători după producerea unui tsunami.

Măsura privind curenţii de rip face parte dintr-o campanie locală de revitalizare a plajei după lunga închidere pandemică şi de promovare a acreditărilor de mediu ale zonei. Yuigahama este una dintre cele aproximativ 20 de plaje din zonă care n-a mai putut primi turiști.

Noul sistem de protejare a înotătorilor este, de acum, un atu în plus pentru cei care doresc să intre în valurile incredibile și să se bucure de-o vară sigură.