Bentley Systems este compania care dă ora exactă în software de modelare, fiind o prezență globală puternică și un reper pe piața celor care știu că rețeta succesului inteligent, rezistent și persistent conține o singură „prescripție”: digitalizarea.

Cartea de vizită a celui mai important furnizor mondial de software în ingineria infrastructurii de aproape 40 de ani conține, pe lângă serviciile tehnice/informatice excepționale multiple și o platformă de aprofundare academică destinată inginerilor și profesioniștilor responsabili de proiectarea, construirea, operarea infrastructurii durabile, esențiale pentru calitatea vieții în toată lumea.

Cu o echipă de peste 4500 de oameni, cu venituri anuale de 1 miliard de dolari, cu rază de acțiune în 186 de țări, Bentley Systems se definește drept organizația oamenilor motivați, inovativi, pasionați, conectați și responsabili de infrastructura planetară.

Intrarea Fundației Aquademica într-un parteneriat de asemenea calibru ne bucură, onorează și motivează în demersul comun pe care, deopotrivă, ni-l dorim eficient și consistent.

Parteneriatul Bentley Systems – Fundația Aquademica presupune oferirea  programelor de modelare hidraulică a rețelelor de apă și canalizare, WaterGEMS și SewerGEMS, pe care Bentley le deține și operează printr-un program academic.

Grație acestei colaborări majore, titanul internațional oferă gratuit 50 de licențe de operare, care pot fi folosite în scop educațional, pentru pregătirea viitorilor ingineri de specialitate hidraulică. Platformele moderne cu tehnologii de ultimă generație slujesc și vor sluji studenților, profesorilor, specialiștilor Fundației Aquademica, ținta finală vizând dezvoltarea și exersarea deprinderilor necesare într-o profesie de nișă, dar extrem de importantă și necesară pentru industria apei.

Modelarea hidraulică este o activitate științifică și inginerească, ce oferă, pe baza unei colecții de ecuații matematice din domeniul hidraulic, o reprezentare a realității cu referire la debit, viteză, calitate, topologie, deversări etc, iar colecția de ecuații rezultate post utilizarea acestor licențe Bentley se bazează pe o colecție de date care reprezintă realitatea. Printre acestea regăsim topologia rețelei (GIS), balanța apei (date producție), parametri de stare (date monitorizare), parametri de calitate (date laborator).

Pe baza acestor date de intrare se calculează diverse scenarii de funcționare a sistemului hidraulic, metodă prin care se reduc drastic timpul de calcul și investițiile materiale, testarea materială mutându-se în domeniul virtual. Setul solid de date inițiale introduse într-un model calibrat poate oferi rezultate cu un mare grad de încredere pe baza cărora se pot construi viitoare decizii avizate de management. Aceste rezultate, generate într-un program de modelare ultramodern, pot fi reprezentate extrem de intuitiv și concentrat prin diverse tematici vizuale: culori, mărimi, texte, spre deosebire de metodele clasice.

Întreg procesul de modelare hidraulică, privit prin prisma unui astfel de software, ajută întreaga echipă implicată (proiectanți, executanți, management) să ia decizii mult mai rapide și categoric mult mai economice.

Software-ul Bentley conferă oricărui specialist sau viitor specialist posibilitatea utilizării datelor în timp real pentru analiza consumului versus costurile energiei, pentru maximizarea eficienței operaționale versus minimizarea întreruperilor nedorite. Utilizarea este intuitivă, astfel că procesul de modelare poate fi asimilat facil.

Bentley Systems are un portofoliu impresionant de reușite, din Canada, Brazilia și până în India. Toate presupun utilizarea de instrumente informatice performante pentru ca autoritățile și comunitățile respective să ajungă la eficiență, reziliență, competență.