Italia, a cincea țară din Europa, ținând cont de nivelul de dezvoltare al țării, se confruntă cu o serie de probleme dificile în ceea ce privește apa.

Relieful Italiei nu este brăzdat de fluvii și râuri impresionante. Cel mai important râu este fluviul Pad/Po din nordul Italiei, cu o lungime de 650 km. Alte râuri importante sunt Adige, Tibru și Arno. În sudul Romei, unde mii de ani au existat zone mlăștinoase, printr-un program de drenaj de proporții, s-a reușit transformarea acestora în terenuri agricole de primă mână, în anii 1930.

După 90 de ani, seceta manifestată prin săptămâni întregi de temperaturi caniculare, a redus considerabil debitul izvoarelor locale. Tot din cauza secetei, nivelul râurilor importante din Italia a scăzut considerabil. A fost necesară o raționalizare a consumului de apă. Astfel, în regiunea Latina, la sud de Roma, au fost localități în care s-a întrerupt furnizarea apei timp de două zile pe săptămână. De asemenea s-a interzis udarea grădinilor, spălarea mașinilor și umplerea piscinelor cu apă potabilă din sistemul de alimentare cu apă.

O altă problemă gravă cu care se confruntă Italia este un management defectuos al infrastructurii de alimentare cu apă. Rețeaua este foarte veche și improprie pentru nevoile actuale ale populației. Pierderile de apă sunt foarte mari, de aproximativ 42%. Cele mai mari pierderi de apă sunt în provincia Latina, la sud de Roma, unde se pierde un procent de 70% din apa potabilă transportată prin rețea.

Guvernul italian a alocat 4,4 miliarde de euro dintr-un fond de redresare post- pandemie al Uniunii Europene în vederea îmbunătățirii procesului de gestionare a apei.

Un subiect important îl reprezintă captarea apelor provenite din precipitații și refolosirea acestora în agricultură, în timpul lunilor secetoase de vară. Conform estimărilor făcute de guvernul italian, captarea în proporție de 25% a apei provenite din precipitații pe parcursul unui an, ar acoperi nevoile fermierilor autohtoni. Astfel, o bună parte a finanțării obținute din fonduri europene va fi direcționată spre construirea de rezervoare pentru acumularea apelor pluviale.

Italia se află pe primul loc din punct de vedere al consumului de apă pe cap de locuitor, cu un consum de 250 l apă pe zi de persoană. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum zilnic de 100 l apă de persoană.