„Iubesc călătoriile. Acele călătorii care, purtându-te de la un loc la altul, te fac să pătrunzi în esența lucrurilor. Într-o zi de mai, în anul 1958, mi-a fost limpede că o călătorie de-a lungul Dunării, de la izvoare până la vărsare, este o astfel de călătorie, una din acelea care se cer făcute.” Inge Morath, fotografă a agenției Magnum (1923-2002)

La începutul lunii iulie, nouă fotografe au pornit-o la drum, într-o călătorie care a avut ca punct de start Donau Eschingen, izvorul Dunării. Pe parcursul a șase săptămâni, ele vor străbate toate țările dunărene, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria și România, călătoria urmând să se încheie la Tulcea, în 11 august. Fotografele sunt beneficiarele unei burse „Inge Morath”, oferite de membrii agenției Magnum Photo, în memoria acesteia.

Călătoria este o reiterare a expediției fotografice făcute de Morath în 1958, cu un camion – în același timp proiect artistic, expoziție itinerantă, o oportunitate de a cunoaște nemijlocit oameni și locuri, de a învăța despre cultura și istoria acestora și, nu în ultimul rînd, de a vedea cum s-au schimbat locurile și oamenii în mai bine de jumătate de secol. Proiectul „Danube Revisited” va poposi în 12 orașe de pe traseu, unde fotografele vor prezenta lucrările lui Morath și vor participa la diverse discuții, forumuri, ateliere, pentru a promova și susține potențialul fotografiei, ca mijloc de expresie artistică.

Ele vor căuta totodată surse proprii de inspirație de-a lungul râului care a însemnat atât de mult pentru Inge Morath, cea pentru care călătoriile nu erau altceva decât un prilej de a trăi aventura cunoașterii. Portofoliul Morath de pe Magnum Photos dezvăluie imagini frumoase și profunde, în care autenticitatea își are locul ei și în strălucirea de divă a lui Marilyn Monroe, dar și pe chipul unor dansatoare țigănci din deșertul arab.
(Imagini la www.magnumphotos.com.)

Revenind la „Donau Revisited”, proiectul se va încheia, cum altfel decât cu povestea sa, spusă în imagini. Galeria Fotohof va edita o carte și va găzdui o expoziție de fotografie, în care alături de imaginile lui Inge Morath vor sta și cele surprinse de-a lungul Dunării de grupul celor nouă, dar și cele mai interesante fotografii făcute de cei care s-au alăturat acțiunilor propuse de proiect, în orașele vizitate.

Foto: Wikimedia