Din vara aceasta, locuitorii din Baia Mare au la dispoziție apă potabilă, gratuit, pe stradă. La inițiativa municipalității, societatea maramureșeană de apă și canalizare a instalat, în luna iulie, zece cișmele publice, legate direct la brașamente de pe rețeaua publică de alimentare cu apă și amplasate în puncte cheie din fiecare cartier băimărean.

Noile cișmele și-au dovedit deja utilitatea în zilele de caniculă, pentru trecătorii încălziți sau însetați. Dincolo de acest aspect, ele au câștigat simpatia băimărenilor și prin designul deosebit, inspirat de la fântânile publice din Viena.

Pentru ca totul să fie ca la carte, compania de apă a instalat contoare la fiecare cișmea, dar consumul de apă aferent acestora este unul nesemnificativ, vizavi de beneficiile pe care le aduc consumatorilor și, nu în ultimul rând, imaginii companiei de apă, după cum ne-a asigurat Cornelia Iepan, șefa Biroului Comunicare de la Vital SA, operatorul de apă și canalizare.

Orașele au depins dintotdeauna de apă, iar dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă a lăsat întotdeauna loc și posibilității de a distribui apa, gratuit, în folosul comunității. Fântânile, cișmelele și țâșnitorile din parcuri sau de la colț de stradă sunt imagini adânc întipărite în peisajul urban, așa cum sunt și cozile, mai mici sau mai mari, la apa acestora, în zilele fierbinți de vară. Cișmelele din Baia Mare readuc în prim-plan, într-o versiune strălucitoare și cromată, farmecul și utilitatea acestor mini-„oaze” ale orașelor.