Organizaţia Naţiunilor Unite a decis, în 2001, că data de 19 noiembrie va fi… Ziua Mondială a Toaletelor, oricât de hilar ar suna pentru unii! Cel care a făcut propunerea către ONU a fost ambasadorul statului Singapore, care accepta, la acea vreme, că vor fi zâmbete pe furiş şi comentarii mai puţin diplomate.
„Glumele lor vor fi binevenite, mai ales dacă ele recunosc existenţa unui anumit tabu care împiedică orice discuţie deschisă şi serioasă despre problema instalaţiilor sanitare şi a toaletelor la nivel global”, a declarat ambasadorul Mark Neo în faţa celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU.
În acest moment, peste 2,5 miliarde de oameni din întrega lume nu au acces la instalaţii sanitare corespunzătoare, iar, ceea ce este mai grav, 1,1 miliarde îşi fac nevoile în natură. Amenajarea toaletelor ar putea salva vieţile a peste 200.000 de copii în fiecare an. Tot acest tablou sumbru taie, deci, orice urmă de distracţie; Ziua Mondială a Toaletelor şi-a făcut intrarea în lumea bună şi serioasă a omenirii, căci problema este una de maximă urgenţă.
Decretată drept o problemă de viaţă şi de moarte, de o gravitate maximă şi complexitate pe măsură, pentru că generează boli fatale, precum holera sau tifosul, problema toaletelor a fost luată în discuţie în cele mai competente foruri internaţionale.
Dacă acest fenomen va continua, până în 2016, regiunile în care se va menţine probabilitatea ca oamenii să nu aibă toalete în casă/curte sunt Africa sub-Sahariană (doar 31% dintre oameni beneficiază de toaletă), Asia de Sud (36%) şi Oceania, respectiv insulele din Oceanul Pacific, regiunea tropicală (53%). Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 1,1 miliarde de oameni din lume îşi fac nevoile în natură şi nu este un motiv de zâmbet.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii dă verdicte sumbre: jumătate din populaţia ţărilor emergente este afectată de boli asociate apei murdare şi igienei sărăcăcioase sau inexistente…
În acelaşi context, Banca Mondială anunţă că lipsa toaletelor cauzează pierderi anuale de 260 miliarde de dolari, bani care reprezintă costuri pentru sănătate.
Cei mai afectaţi sunt, evident, copiii. Unicef estimează că 2000 de copii mor, anual, din această cauză, ceea ce este mai mult decât trist.
Numeroase companii potente financiar, din întreaga lume, au decis să se implice în subiect şi au demarat investiţii în Africa, au construit sisteme moderne cu trapă pentru a menţine latrinele curate, iar rezultatele s-au văzut imediat.
“Suntem 7 miliarde de oameni, avem 6 miliarde de telefoane mobile şi doar 4,5 miliarde dintre noi au acces la toalete!” – rămâne semnalul de alarmă pe care ONU îl lasă ridicat, de la an la an, şi nu doar de Ziua Mondială a Toaletelor, pentru ca omenirea să realizeze că avem de-a face cu o provocare majoră ce trebuie înfruntată profesionist şi continuu.