Trăim în epoca marilor tehnologii şi ne putem folosi de inovaţii pentru orice domeniu. Detectarea pierderilor de apă este un domeniu actual şi de mare interes în toată lumea, dar are un impact major mai ales în zonele aride ale globului. Tehnologiile utilizate până în prezent au fost adaptate şi se fac cercetări şi studii pentru metode mai rapide şi mai eficiente în depistarea pierderilor de apă subterane.

Îmbinând două tehnologii actuale, scanarea cu infraroşu şi utilizarea dronelor, s-au realizat dispozitive care ajută la identificarea pierderilor de apă. S-a constatat că anumite camere cu infraroșu cu rezoluție înaltă ar putea detecta de la o înălțime joasă schimbarea de temperatură care apare pe nisip, atunci când se pierde apă sub forma unor scurgeri subterane.

„Depistarea precoce a scurgerilor ar permite furnizorilor de apă din țări aride, precum Libia, să-și îmbunătățească eficiența operațională, să reducă potențialul de contaminare a apei și să prelungească durata de viață a instalațiilor””, a declarat Bubaker Shakma, unul dintre cercetătorii implicați în proiect.

Dronele tetracopter propuse ar zbura pe distanțe scurte și, utilizând tehnologia GPS, ar indica exact unde a avut loc o scurgere, pentru a permite remedierea defectelor cât mai curând posibil. Pentru distanțe mai mari, se poate atașa o cameră în infraroșu la un balon dirijabil sau alt dispozitiv care poate fi ancorat la partea din spate a unui vehicul, ce urmează să fie condus de-a lungul traseelor de conducte.

„Apa este una dintre cele mai prețioase mărfuri din întreaga lume, dar cantități semnificative sunt pierdute în fiecare zi prin scurgeri şi ţevi sparte”, a declarat conducătorul proiectului, profesorul Amin Al-Habaibeh. „Ceea ce ne propunem este un sistem de mare viteză, non-contact, care poate fi utilizat de la distanță pentru a detecta schimbări în umiditate, pe zone vaste de deșert.”, a mai adăugat Al-Habaibeh, citat de EandT Magazine.