Ziua Mondială a Apei și Săptămâna Altfel au fost marcate într-un mod inedit în școlile sibiene: copiii au „pescuit” în rețelele de canalizare. Acțiunile se înscriu în Programul educațional „Prietenii apei”, derulat de Apă Canal SA Sibiu și Wilo România, și au ca scop instituirea unui comportament adecvat în raport cu utilizarea rețelelor de canalizare.

Reprezentanții companiei de apă au vizitat câteva școli gimnaziale din Sibiu. Elevii au aflat, cu această ocazie, cum se formează „dopurile” din rețeaua de canalizare, adevărate blocaje care iau naștere, cel mai adesea, cu contribuția unor obiecte care nu au ce căuta acolo  scutece, șervețele umede, obiecte de lenjerie intimă, jucării, dopuri, bețișoare igienice, discuri demachiante, bureți de vase, lavete, odorizate de toaletă etc. Toate aceste produse au fost dotate cu o componentă metalică, astfel încât „pescarii” să le poată extrage din conducte și cămine de canalizare, cu ajutorul unor undițe magnetice. Odată prinse, obiectele au fost puse de cei mici în coșuri de gunoi, eforturul fiindu-le răsplătit cu premii surpriză.

Canalizarea nu este ghenă de gunoi!

„Canalizarea nu este ghenă de gunoi!” este mesajul pe care Apă Canal Sibiu l-a transmis, încă o dată, tuturor celor aproximativ 280.000 de beneficiari ai serviciului de alimentare cu apă și canalizare din aria sa de operare. Anual, aproximativ 100.000 de Euro sunt cheltuiți pentru a înlătura efectele utilizării necorespunzătoare a rețelei de canalizare. Înfundarea canalizării poate provoca inundarea locuințelor sau străzilor, uzura prematură sau chiar defectarea pompelor de apă uzată, îngreunarea proceselor tehnologice din stația de epurare, creșterea numărului de intervenții asupra rețelei de transport, aspecte ce presupun cheltuieli suplimentare din partea operatorului, dar și disconfort pentru consumatori.

Pescuitul în rețeaua de canalizare este o premieră în rândul activităților educaționale derulate de companiile de apă din România și vine după alte două realizări inedite: jocul interactiv Salvează picătura! și puzzle-ul Drumul apei, lansate anii trecuți în cadrul programului „Prietenii apei”. Acțiunea va continua în școlile sibiene și cadrul săptămânii ”Școala altfel”, astfel încât tot mai mulți copii să devină conștienți de faptul că de buna funcționare a rețelei de canalizare răspund inclusiv beneficiarii ei!