Desfăşurarea Jocurilor Olimpice din Brazilia a stat, încă din debut, sub semnul incertitudinilor. Legate în principal de problemele grave pe care le are ţara cu apa şi canalizarea, acestea au crescut şi cresc proporţional, odată ce fluierul de start al Olimpiadei este deja pregătit de utilizare!
În urmă cu câteva zile, un grup de 150 de medici, cercetători şi experţi în sănătate din toată lumea a trimis o scrisoare deschisă Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alarmantă şi dătătoare de fiori reci… Doctorii atrag atenţia public asupra pericolului major generat de virusul Zika şi de extinderea alarmantă a cazurilor grave de îmbolnăviri.
„Desfăşurarea Jocurilor Olimpice la Rio, în cel de-al doilea mare oraş afectat de virus din Brazilia, ar fi o dovadă de iresponsabilitate şi lipsă de etică, ce ar determina extinderea virusului în zone sărace de pe mapamond, cum ar fi Africa şi Asia de Sud” – se menţionează în documentul public.
De la începutul anului, aproape 1.300 de nou-născuţi au fost diagnosticaţi cu malformaţii congenitale şi afecţiuni neurologice severe în urma infectării mamelor cu virusul zika, provocat de înţepăturile de ţânţari.
Opinia celor 150 de medici este sumbră: sportivii şi sutele de mii de suporteri care vor veni la Rio de Janeiro în perioada Olimpiadei vor fi expuşi unui risc inutil, iar răspândirea virusului poate scăpa de sub control.
Apelul disperat al lor a rămas, însă, fără ecou, OMS rămânând imun la alerte… Organizaţia susţine că anularea sau schimbarea locului de desfășurare a Jocurilor Olimpice nu ar schimba radical răspândirea virusului şi nu consideră necesară mutarea sau chiar anularea Olimpiadei.
În plus, autorităţile braziliene au precizat că jocurile olimpice se vor desfăşura conform planificării, iar ministrul sănătăţii de la Rio a spus că vor fi aplicate cu stricteţe toate recomandările OMS pentru reducerea la minimum a riscului de răspândire a virusului pe toată perioada Olimpiadei. În Brazilia sunt aşteptaţi peste 500.000 de turişti străini din toată lumea.
Statisticile recente arată că, în ultimul an şi jumătate, în jur de două milioane de persoane s-au îmbolnăvit, ca urmare a contaminării cu virusul Zika, Brazilia fiind ţara cea mai afectată.