În urma cercetărilor, specialiștii în domeniul protecției mediului și al apei susțin faptul că această importantă resursă naturală a Terrei este epuizabilă. Conștientizarea și înțelegerea acestei chestiuni se află, în circumstanțele actuale ale umanității, încă la un nivel destul de scăzut în rândul consumatorilor, fie simpli utilizatori sau consumatori industriali. În pofida avertismentelor oamenilor de știință, apa este consumată zilnic într-un mod nechibzuit sau poluată la scară largă.

Dezvoltarea și creșterea continuă a populației, schimbările climatice și industria petrolului reprezintă importanți factori declanșatori ai crizei apei, preconizată ca atingând apogeul în secolul XXI. Jean Chrétien, fost premier al Canadei şi director al organizației InterAction Council afirmă că „viitorul impact politic al crizei apei poate fi devastator. Folosirea apei în modul în care am făcut-o până acum nu poate susţine viitorul umanităţii.”

Reutilizarea apei menajere sau conceptul Toilet-to-Tap reprezintă o variantă sustenabilă de protejare a resurselor de apă. Astfel, începând cu anul 2008, în districtul Orange din statul California apa uzată se reciclează, rezultând zilnic 380 de milioane de litri de apă potabilă, o cantitate suficientă pentru 850.000 de oameni, adică 70% din locuitorii regiunii. O inițiativă asemănătoare se desfășoară și în Singapore. În anul 2003, guvernul a demarat programul NEWater, prin intermediul căruia se reciclează 30% din apa uzată, stipulându-se o creștere de până la 50% în anul 2060.

Procesul de potabilizare a apei este foarte sigur, iar efectele sale sunt măsurabile. Cercetătorii susțin că, de multe ori, apa reciclată este mult mai pură decât apa provenită din surse naturale. În sudul Californiei, potabilizarea apei presupune o procedură în trei etape. Primul pas este microfiltrarea apei uzate, pentru îndepărtarea materiilor solide, uleiurilor și bacteriilor. Ulterior, lichidul rezultat este supus osmozei inverse, acesta fiind trecut printr-o membrană fină de plastic, care filtrează virușii și produsele farmaceutice. Apa este apoi tratată cu lumină UV pentru a îndepărta compușii organici rămași. Aceasta este ultima etapă parcursă, înainte de a se alătura principalei surse de apă, de adâncime, supusă ulterior verificărilor stricte de calitate conform standardelor legale.

Inițiativele acestor pionieri sunt un exemplu de urmat. Începând din propriile gospodării până la nivel național și internațional, sarcina de protejare a resurselor, reducerea semnificativă a poluării și folosirea apei într-un mod disciplinat revin fiecăruia dintre noi.