Arta e atractivă în orice fel s-ar manifesta. De aceea e… o artă să poţi alege din multitudinea de forme de exprimare, îndeosebi din cele noi, care “inundă” spaţii şi oraşe, îmbie la imaginaţie şi visare sau la întoarcerea spre sine, de ce nu.

Continuăm seria, frumoasă zicem noi, de articole pe tema Street Art, pentru a vă face o impresie despre minunile pe care artişti din lumea întreagă le “lasă” pe pereţi, ziduri, poduri, case, adevărate fresce moderne, cu viaţă scurtă, e drept, dar fascinantă!

America a fost – de ce nu ne mirăm? – pionier în street art încă din anii ’70, când cartiere întregi au fost pictate cu sprayuri, transformându-se în ceva unic: de la personaje de desene animate pe pereţi, la preşedinţi americani, chipuri, păsări, animale, artişti, peisaje, detalii, orice, nu şi oricum, ci cu talent şi originalitate. În prezent, Miami găzduieşte, anual, cel mai mare festival de artă stradală din lume, loc de întâlnire pentru cei mai cotaţi artişti. Ce lasă aceştia în urma lor, post festival, e…e o nebunie! În fapt, arta de acest gen este una permanentă, evenimentele idem se întind pe parcursul unui an întreg, artiştii vin şi pleacă, pictează pe spaţiile/locaţiile pe care le primesc, după idei proprii, în stiluri diferite, chiar dacă au, frecvent, pereţi comuni de acţiune.

Nani poza3Nani poza2
Din Statele Unite n-a fost decât un…ocean pentru ca Street Art să ajungă în Europa, să înceapă să crească şi aici, să adune adepţi peste tot, în ultimul deceniu. Polonia are artişti de calibru, Ungaria, Franţa sau Germania au numeroase premii la activ. România n-a stat pe gânduri, artiştii, iniţial în graffiti, s-au mutat rapid spre noua zonă de creaţie şi cercul a fost închis.

Fata Ziduri 2
Timişoara a intrat în circuitul internaţional de Street Art de câţiva ani, odată cu lansarea Festivalului Fis Art. Cum nu se poate plânge de lipsa unor artişti de top, dimpotrivă, oraşul a prins viaţă şi culoare, treptat, iniţial în zone mai ferite, apoi…peste tot! Timişorenii au sesizat lucrările şi, deşi nefamiliarizaţi cu această artă, au început s-o caute, s-o fotografieze, s-o asimileze.

Un om frumos, şi la propriu şi la figurat, maestru în Street Art, Corina Nani “rupe” tot la acest capitol, cu o modestie, însă, rar întâlnită. De aceea, poate, unii dintre voi nu-i cunoaşteţi… cartea de vizită impresionantă. De ce? Simplu: Corina Nani nu se laudă. Lasă, în schimb, în urma ei, clădiri, chipuri, nuduri, concepţii clasice sau moderniste ale detaliilor urbei ei natale, Timişoara. Absolventă de Arte, secţia Design, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, secţia grafică, asistent universitar drd. la Facultatea de Arte şi Design, fostă voleibalistă de lot national, Nani a decis, într-un moment, vizionar poate, al vieţii că e frumos să faci sport, la Marsilia cu atât mai mult, într-un contract de doi ani, ce-ţi conferă TOTUL, printre profesioniste de top, dar mai frumos e, totuşi, să-ţi laşi urma în cultura urbană! A întors “cârma” şi a intrat în apele teritoriale ale… culorilor, sprayurilor, street art în concluzie. A pictat locaţii cunoscute din Timişoara, ziduri, rezervoare, clădiri, geamuri, uşi, cu inspiraţie şi talent. Dacă ar fi să enumerăm expoziţiile personale…nu ne-ar ajunge întreg internetul! Budapesta, Sofia, Charleroi, Gornji Milanovac, Vilnius, Ostrow, Ankara, Salonic, Timişoara, evident, sunt doar câteva dintre oraşele în care au poposit expoziţiile sale.

La Fis Art 2016, Corina Nani va face echipă cu artişti internaţionali, întru schimbarea la faţă a diverselor obiective. Peste 20 de spanioli aterizează, în 22 iunie, la Timişoara şi se vor pune pe treabă imediat, chiar dacă startul oficial al festivalului este pe data de 2 iulie. Pentru a vedea ce lucrări au făcut aceşti oameni speciali, puteţi consulta site-ul Baligreenagency. Deopotrivă, în această perioadă, în Franţa se desfăşoară un alt festival exceptional. Detalii găsiţi aici: Festival Rosebeton.

Parteneriatul recent, încheiat între două “lumi”, aparent opuse, Aquatim SA şi Fis Art, se va concretiza în…opere de artă inedite, pe clădirile şi spaţiile Staţiei de Tratare a Apei Bega. Entuziasmul este enorm, aşteptarea idem! Credem în talentul noii arte şi milităm pentru promovarea acestor maeştri ai culorilor! Povestea noastră frumoasă e la început. Îi aşteptăm…cuprinsul, cu mare emoţie. Cât despre deznodământ…veţi da voi, timişorenii, verdictul. Noi doar îl bănuim!

Vă ţinem la curent!