“Copiii ar trebui să se bucure de copilărie. Să se joace, să descopere, să râdă. Hai sa ridicăm împreună un centru medical unde să vină să-și recapete copilăria și viața întreagă și copiii din alte țări! Un centru medical care să transforme România într-un loc mai bun, mai frumos. Dacă există un lucru cert în România, acela este că prea mulți părinți români se văd obligați să caute tratament în alta țară, atunci când trupurile mici ale copiilor lor sunt lovite fără milă de această boală necruțătoare, cancerul”, aşa arată debutul prezentării Asociaţiei 1LEU, organizaţie neguvernamentală din capitală care s-a decis să se implice, direct, concret, alert şi inedit într-o acţiune/ misiune nobilă, deloc uşoară, deloc imposibilă! Mai precis, în construirea primului centru medical independent de oncologie şi hematologie pediatrică din România. Iniţiatorii au socotit că e nevoie de…80.000.000 de lei. Descurajantă la prima vedere, suma poate fi, însă, strânsă foarte uşor, dacă vrei şi ştii să te organizezi eficient şi inteligent: fiecare român care trăiește în această țară ar trebui să doneze 1 leu o dată la 9 luni sau 4 lei în total! – în condiţiile în care orizontul de realizare este de trei ani.
Strângerea de fonduri nu se face oricum. Iniţiatorii au dat startul, încă din 2015, unor competiţii locale sportive şi distractive, în toate oraşele ţării, în care se aleargă, se dansează, se face sport, se îmbină exerciţiile cu socializarea şi cu buna dispoziţie, toate pentru atingerea acestui scop nobil: un spital pentru toţi copiii României, fără vreun ban de la statul român, ridicat exclusiv din donaţii şi sponsorizări oferite de persoane fizice şi juridice. Competiţiile sportive se organizează o data pe lună, în diverse locaţii.

alerg aqua 2 alerg aqua
Timişoara este în acest proiect, din iulie 2015, şi scrie rezultate frumoase, lună de lună. Izabela Drăgilă, voluntar organizator al competiţiilor sportive, este sufletul acţiunilor şi fericită să fie parte a proiectului. Din vara anului trecut şi până acum, Timişoara a reuşit să strângă peste 17.000 de lei!
Recent, Aquatim SA a decis să se implice în acţiunea, denumită simbolic Alerg pentru spitalul copiilor şi să vină în sprijinul sportivilor mici şi mari ( pentru că au fost şi copii la alergare!) cu dozatoare de apă şi apă de la staţiile noastre de tratare. Astfel că, sâmbătă, 11 iunie, dis de dimineaţă, am fost alături de organizatori, la Pădurea Verde, cu apă rece şi proapătă! Iniţiativa s-a bucurat de aprecierea sportivilor, astfel că am decis să fim alături de ei, cât timp va dura acest proiect frumos. Suma strânsă la alergarea de iunie, la Timişoara, a fost de 1496 de lei. La nivel de ţară, până în acest moment, s-au strâns 406.669,42 lei.
În acelaşi weekend s-a alergat în Bistrița, București, Cluj-Napoca, Constanța, Ploiești, Sibiu, Târgoviște și Timișoara.
Aquatim SA va fi, din nou, parte a acţiunii, în data de 2 iulie, când va avea loc alergarea următoare.