Într-o explozie generală de bucurie și o furtună de aplauze, Daniel Niţă, de la Aquaserv Tulcea, a ridicat vineri dimineața, copleșit de emoții, trofeul câștigat de echipa pe care o coordonează, premiul întâi la ediția 2016 a concursului anual de detecție a pierderilor de apă, organizat de Asociația Română a Apei. Tulcenii Daniel Niță, fratele său, Sandu-Florin Niţă și Adrian Vicolov s-au întrecut cu alte 25 de echipe de specialiști în detecția pierderilor de apă din țară, într-o competiție în care mai mult de jumătate din concurenți au obținut rezultate deosebit de bune.

Compania de Apă Someş şi Consiliul Judeţean Cluj au fost, între 29 iunie și 1 iulie, gazdele celei de-a noua ediţii a tradiţionalului concurs de depistare a pierderilor de apă. Organizatorii au pus la dispoziția concurenților, special pentru acest eveniment, patru trasee pe străzile cartierului clujean Andrei Mureșanu. Probele au fost alese astfel încât să acopere diferite tipuri de materiale şi diametre de conductă și au necesitat o atenţie deosebită pentru cei care trebuiau să le localizeze, fiecare material având proprietăţi diferite în a transmite zgomotul produs de o avarie. Un alt factor de dificultate a fost adus de specificul reliefului local, sistemul de canalizare fiind în trepte, cu ruperi de pantă, care provoacă un zgomot intens. Clujul fiind un oraş colinar, presiunile din sistemul de alimentare cu apă sunt de asemenea diferite, în funcție de zonă.

Echipele au demonstat reale calităţi în a localiza intr-un interval de 30 de minute pe un teren complet necunoscut şi în condiţii reale, unul sau mai multe defecte pe fiecare tronson. Avariile au fost confirmate prin săpături la locurile indicate. Există o tradiţie şi în locuri perturbatoare de zgomote în care a fost indicată o avarie de toate echipele din concurs inclusiv de gazdă şi care nu a fost confirmată la săpătură. Fiecare echipă a avut de câştigat încredere şi siguranţă în acestă activitate, care presupune să „vezi” avariile prin beton şi pământ.

O vorbă din bătrâni spune ca cel mai fericit concurent la o întrecere este concurentul de pe locul al treilea pentru că puţin îi lipsea să nu se claseze pe podium. În cazul de faţă, fericita echipă de pe locul trei a fost cea de la RAJA Constanța. Cel mai nefericit concurent, conform aceleaşi vorbe, este cel clasat pe locul doi, pentru că a fost atât de aproape de locul întâi – ApaServ Piatra Neamț, în acest concurs. Doar 2 puncte, adică câţiva centimetri, au despărțit de această dată locul doi de locul întâi.

Există lucruri care pot fi îmbunătăţite în ceea ce priveşte regulamentul şi organizarea probelor, dar cel mai important este ca acestea să scoată în evidenţă capacitatea şi priceperea echipelor de a localiza pierderi de apă ascunse cu precizie foarte bună. Fără perseverenţă nu putem progresa, de aceea sperăm ca ediția viitoare, la Tulcea va fi una și mai bună.

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea accesând siteul Detectivii Apei Pierdute,