Cel mai amplu exerciţiu al pompierilor din Timiş s-a desfăşurat, în 11 martie a.c., în mai multe locaţii din Timişoara şi a fost un adevărat spectacol pentru privitori. La eveniment au participat reprezentanți de la Inspectoratul de Poliție Judeţean Timiş, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş, Administraţia Bazinală de Apă Banat, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Timiș, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor vizate în cadrul exercițiului, Direcția de Sănătate Publică Timiş, Aquatim, Garda de Mediu Timiş, Poliţia Locală Timişoara și Moşniţa Nouă, Poliţia Transporturi Feroviare, Crucea Roşie Timiş, Direcţia Agricolă Timiş, Aeroportul Internaţional Timişoara, Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier.

Pompieri din patru ţări au acționat într-un obiectiv Aquatim

Pompierii din Timiş au simulat mai multe situaţii de urgenţă, având alături colegi din Austria, Germania şi Franţa, în prezenţa secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne al României, Raed Arafat. Acesta a vizitat baza de comandă, instalată la Ghiroda, dar a mers și la Stația de tratare Bega a Societății Aquatim, unde au fost puse în funcţiune pompe de apă de mare putere.

Centrul de operațiuni a fost stabilit la ieșirea din Ghiroda, pe malul Begăi, unde a fost instalată o tabară pentru 188 de persoane, constituită din echipele celor patru ţări. Comanda s-a dat dintr-un cort în care toate echipele au avut un reprezentant.

Franța a venit la Timişoara cu o echipă de intervenţie împotriva pericolelor chimice și biologice, prima care a şi făcut demonstraţia. În tabăra franceză au fost instalate duşuri pentru decontaminare, toalete şi un cort pentru spălarea mâinilor. Germanii au venit cu un echipaj de purificare a apei. Cu echipamentele transportate în Banat, nemții au avut puterea de-a purifica 5.000 de litri de apă pe oră, pe care să o livreze, ulterior, oamenilor care au nevoie de apă curată în caz de dezastru. Echipamentul de purificare al apei a fost instalat în zona stației de tratare Bega, a companiei noastre. Echipa din Austria a venit, la rându-i, la Timișoara, cu două pompe de capacitate mare şi cu alte cinci de capacitate mai mică, cu 67 de oameni şi 20 de mașini. Mai mult, a instalat și o bucătărie care poate asigura hrana pentru 5000 de persoane pe zi, timp de aproape 7 zile. Centrul de comandă a fost stabilit într-un container special, care se poate extinde.

Cât priveşte implicarea Aquatim în impresionantul exerciţiu internaţional, la stația de tratare au fost puse în funcţiune pompe de mare putere pentru evacuarea apei. De faţă a fost şi domnul Raed Arafat, transformat ad-hoc în ghid pentru cei prezenți. Secretarul de stat a declarat că exerciţiul a fost extrem de util pentru pompieri.

„Este normal ca în cadrul solidarităţii europene, în cazul unor dezastre, prin mecanismul de protecție civilă europeană, România să fie o ţară care este și ofertantă de ajutor, care să meargă să îi ajute pe alţii. Am mai făcut asta, în 2014, când o echipă din Timiș a plecat pentru a-i sprijini pe colegii din Serbia, în timpul inundaţiilor, apoi ajutorul oferit Sloveniei, când s-a produs o pană majoră de curent şi s-au trimis generatoare electrice din România. Deci, România trebuie să se pregătească pentru ambele sensuri: să știe cum să primească ajutor în caz de dezastru, dar să ştie şi cum să-i ajute pe alții…” a declarat Raed Arafat, la obiectivul Aquatim.