21 aprilie: Ziua Zero în care sud-africanii rămân fără apă!

Administrația capitalei legislative a Africii de Sud, Cape Town, este într-o veritabilă panică, pentru că se află în proximitatea iminentă a rezervelor de apă zero! Hidrologii sud-africani au avansat și o dată neagră, 21 aprilie, zi în care orașul va fi secat, căci nu va mai avea apă deloc. Cauza acestei situații critice este seceta severă care afectează, de luni bune, orașul. Cape Town ocupă al doilea loc în clasamentul celor mai mari aglomeraţii urbane din Africa de Sud și primește, în fiecare an, milioane de turiști.

Municipalitatea a luat deja măsuri stricte de raționalizare a apei, în hoteluri, unități administrative și private, a interzis săriturile în piscinele de pe întreg teritoriul orașului şi ameninţă că va da în judecată persoanele private care consumă mai mult de 87 de litri de apă pe zi (consum propriu plus igienă)! De asemenea, s-a hotarat ca instalatiile de desalinizare să lucreze la capacitate maximă. Companiile de apă folosesc drone și imagini din satelit pentru a descoperi scurgerile de apă cauzate de conducte sparte.

Conform statisticilor prezentate de către sud-africani, săptămâna trecută, un procent de doar 39% din totalul celor 3,5 milioane de locuitori din Cape Town a reuşit să se încadreze în această limită…

Declarațiile în acest sens sunt clare: „Consumul cotidian mediu de apă din Cape Town este încă prea mare, chiar a crescut de la 578 de milioane la 618 milioane de litri pe zi”, a precizat primarul oraşului, Patricia de Lille, anunţând că data la care va veni „Ziua Zero” a fost devansată cu 48 de ore.

După calcule, consumul zilnic de apă din Cape Town trebuie să fie mai mic de 500 de milioane de litri, pentru a amâna momentul în care apa nu va mai curge la robinetele din oraş.

În ultimele luni, nivelul apei acumulate în barajele care alimentează oraşul a scăzut constant, atingând recent doar 28,7% din nivelul considerat obişnuit pentru această perioadă a verii australe, care este deosebit de caldă şi de uscată.

Întreaga Africă australă a suferit, în ultimii ani, din cauza unei secete foarte severe, agravată de El Nino, un fenomen meteorologic ciclic. Însă ploile abundente care au căzut în ultimele luni au permis majorităţii regiunilor din acea zonă să îşi refacă preţioasele rezerve de apă, mai puțin zona orașului Cape Town.

Potrivit informațiilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, aproximativ 850 de milioane de oameni nu au acces la surse de apă potabilă.