Un plonjon în apa rece ca gheața și, eventual, câteva ture de înot sunt, pentru surprinzător de mulți oameni, cel mai revigorant și entuziast mod de a începe anul.

Înotul în ape deschise are adepți peste tot în lume, iar printre iubitorii acestui sport sunt mulți pe care nu îi sperie deloc apele cu temperaturi sub 5 grade Celsius! Pentru aceștia există cluburi în care sportivii amatori se antrenează împreună și socializează, sau evenimente și competiții deschise tuturor și intrate în tradiția locului.

Pasionații de „bălăceli” extreme, deseori numiți polar bears, adică urși polari, înfruntă provocarea și trăiesc mândria de fi reușit să își depășească limitele, dar și bucuria de a-și ajuta semenii. Competițiile, înotul liber sau simplele aruncări în apă din zilele reci de iarnă, sunt, de cele mai multe ori, legate de evenimente caritabile, fondurile strânse fiind donate în scopuri umanitare.

În Marea Britanie, înotul în ape reci este foarte popular. În dimineața zilei de Crăciun, londonezii vin, încă din 1864 (!), cu mic, cu mare, în Hyde Park pentru a asista la concursul de pe lacul Serpentine. Nu este o competiție pentru oricine, organizatorii sunt foarte stricți în această privință, fiind acceptați doar membrii clubului Serpentine Swimming, unul dintre cele mai vechi din țară, și doar după o triere pe bază de experiență și participare la o serie de întreceri și antrenamente ale clubului. Cursa se desfășoară pe o distanță de 100 de yarzi (circa 90 m) și poartă, din 1904, numele unui celebru personaj de poveste – Peter Pan. Cupa Peter Pan a devenit, cel puțin în Marea Britanie, la fel de cunoscută precum băiatul care nu a vrut să crească mare niciodată.

Pe toate țărmurile insulei britanice, dar în special în sudul Țării Galilor, o baie în mare pe timp de iarnă, winter dip, căci acesta este termenul consacrat, este o tradiție asociată Crăciunului sau începutului de an și e legată de acțiuni de binefacere. Nu este vorba neapărat de concursuri, sunt tot felul de acțiuni de acest fel, unde participarea este deschisă tuturor, indiferent de vârstă. Culoarea locală joacă aici un rol important, pentru că de la o comunitate la alta, obiceiul îmbracă diferite forme, costumele haioase fiind, de asemenea, permise.

„Urșii polari” sunt o specie răspândită, iar chiotele și strigătele lor de bucurie se aud în această perioadă a anului și de cealaltă parte a oceanului. De la câteva zeci până la o mie de oameni s-au adunat, de 1 ianuarie, pe plajele californiene din Huntington Beach, Hermosa Beach, San Clemente etc. pentru un tradițional început… proaspăt de an, cu o baie în ocean.

 

Baia rece tradițională de Anul Nou din New York are loc în Coney Island și poartă numele de Polar Bear Plunge. Clubul urșilor polari din Coney Island a fost fondat în 1903, iar membrii săi se întâlnesc (să înoate, bineînțeles!) în fiecare duminică, din noiembrie până în aprilie. Tura de Anul Nou din 2018 a adunat câteva sute de curajoși, în condițiile în care temperatura aerului a fost de de minus 8 grade Celsius și a apei de 2 grade.

În orașul Shenyang din nord-estul Chinei, concursul tradițional de înot din 1 ianuarie a avut loc la o temperatură de minus 16 grade și a avut peste 200 de participanți, în timp ce în Toronto, evenimentul caritabil anual Polar Bear Dip a fost anulat, pentru prima dată în 13 ani, apa lacului Ontario fiind înghețată la mal. „Urșii polari” canadieni au reușit să adune, din 2005 până acum, 400.000 de dolari pentru acțiuni caritabile.

Fotografii: www.flickr.com (Lorna, Kim, Joey Zanotti), www.cdn.newsday.com