Orașul minune al Europei e într-un real și major pericol de inundații. Sena avea, în weekend, un nivel de 5,78 metri în centrul Parisului, apele continuând, din nefericire, să urce. Debitul actual este de 1600 de metri cubi pe secundă. Autoritățile se așteaptă la ce e mai rău, astfel că întregul perimetru din jurul râului a fost alertat. Transportul se desfășoară cu dificultate, șapte gări sunt deja închise, la fel și Muzeul Luvru. Autoritățile Parisului au decis să interzică plimbările cu bărcile gonflabile. Inundațiile care afectează diferite regiuni franceze se datorează precipitațiilor mari pe soluri pline de apă, iar lunile decembrie si ianuarie au fost cele mai ploioase in Franța, de mai bine de un secol. La această oră, 13 departamente se află sub alertă portocalie de inundații, în fapt cele esențiale în bazinul hidrografic al Senei.

Statuia blazon a Orașului Luminilor – soldatul infanterist de pe Podul Alma – scufundată în apă până la jumătatea coapsei, reprezintă dovada că nivelul fluviului Sena continuă să crească, după ce a provocat deja evacuări ale rezidenţilor şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

Autoritățile se pregătesc pentru o eventuală intervenție în zonele amenințate.

Ultimele vești sosite dinspre Paris indică faptul că navigaţia a fost interzisă, iar barjele şi muzeele se află sub supraveghere, 395 de persoane din zona de sud fiind evacuate. O mie din cei 6,2 milioane de abonaţi au rămas fără alimentarea cu energie electrică.

Într-un cartier al oraşului Villeneuve-Saint-Georges, situat la sud-est de Paris, râul Yerres a ieşit, joi, din matcă. Ca urmare, unii locuitori s-au deplasat cu barca pe străzi, iar maşinile au fost parţial inundate. Circa 150 de locuitori din această zonă au fost cazaţi într-o sală de sport, potrivit prefecturii pariziene.

Parisul a traversat inundații majore în iunie 2016 (6,10 metri), pragul istoric fiind stabilit în anul 1910, cu un nivel al apei de 8,62 metri.