Dacă Europa ar bea doar apă de la robinet, ar rezulta o economie de 600 de milioane de euro pe an!
Cel mai recent document oficial, emis de Comisia Europeană, se referă la întrebări și răspunsuri privind revizuirea Directivei privind apa potabilă, cu precizarea importantă că organismul european dorește să continue asigurarea furnizării de apă potabilă de înaltă calitate în concordanță cu cele mai recente recomandări științifice, să ajute consumatorii să acceseze apa și să găsească informații fiabile cu privire la aprovizionarea cu apă. Apa potabilă sigură este esențială pentru sănătatea publică și bunăstare, iar contaminarea sau penuria apei generează costuri sociale și economice grave.
Comisia Europeană indică, în raport, existența a patru elemente principale noi:
Standarde îmbunătățite pentru siguranța apei. Lista standardelor va fi actualizată și extinsă în conformitate cu cele mai recente cunoștințe științifice, pe baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Acest lucru va garanta că apa de la robinet este sigură pentru a fi consumată în întreaga UE.
Un risc redus pentru statele membre și pentru cetățeni. Aplicând o evaluare a siguranței apei bazată pe risc în întreaga UE, autoritățile vor putea să identifice posibilele riscuri pentru sursele de apă, la nivel de distribuție. Aceasta protejează mai bine sursele de aprovizionare pe termen lung.
Obligația de a îmbunătăți accesul la apă. Consumul global de apă de la robinet – o opțiune ieftină, sigură și ecologică – ar trebui să crească, susține CE. Acest lucru va ajuta consumatorii să economisească bani, plus că este benefic pentru mediul înconjurător, prin reducerea deșeurilor de plastic care intră în râurile și mările noastre, respectiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Creșterea transparenței, inclusiv în ceea ce privește serviciile de apă. Datorită noilor reguli de transparență, consumatorii vor primi informații online, într-un mod ușor de utilizat, cu privire la disponibilitatea serviciilor de apă în zona lor locală. Consumatorii capabili sunt mai bine plasați să solicite servicii de bună calitate la un preț corect.
În paralel, Comisia Europeană a accelerat eforturile de standardizare pentru a fi sigură că produsele de construcție din sectorul apei pe întreaga piață internă a UE, cum ar fi conductele și cisternele, nu poluează apa potabilă.
De departe însă, cea mai importantă informație oferită de forul european anunță…fiori reci pentru îmbuteliatorii de apă, pentru că, în opinia Comisiei – o evidență de altfel! – o mai mare încredere în apa de la robinet poate reduce consumul de apă îmbuteliată.
“În ansamblu, estimările arată că un consum mai mic de apă îmbuteliată poate ajuta gospodăriile din Europa să economisească mai mult de 600 de milioane de euro pe an”, se scrie, negru pe alb, în raportul oficial european. Lăudabil impulsul, așteptăm noile statistici, post acest anunț…