Barajul Hoover (Hoover Dam), cunoscut sub numele de Boulder Dam, este o minune inginerească din Statele Unite ale Americii, admirată și în prezent de specialiști din lumea întreagă! Hoover este un baraj gravitațional în arc, realizat din beton armat. Barajul închide defileul Black Canyon al fluviului Colorado, la granița dintre statele Arizona și Nevada.

Construcția minunii inginerești a debutat chiar în timpul Marii Crize, în anul 1931 și a durat cinci ani, până în anul 1936. Hoover are o lungime de 379 de metri și o înălțime de 221 de metri, coexistând cu un pod impresionant de aproximativ 600 de metri, întins pe un singur arc, peste râul Colorado. Timp de 22 de ani a fost cel mai înalt baraj din lume. Pe marginea superioară a barajului există o șosea cu o lățime de 5 metri care unește Arizona și Nevada, respectiv cele două coaste ale oceanelor Atlantic și Pacific, între San Francisco și New York.

La barajul Hoover au muncit 21.000 de oameni, 112 persoane pierzându-și viața în timpul ridicării gigantului ingineresc.

Construit într-un singur arc de o anvergură de 600 de metri, podul conține piloni de beton de 100 de metri înălțime, și conține peste 7.800 tone de otel, 23.000 metri cubi de beton și peste 600 de km de cabluri.

Ideea construirii unui pod datează încă din 1960, deoarece șoseaua cu două benzi construită în partea de sus a barajului era prea îngustă, iar de-a lungul timpului în zonă au fost nenumarate accidente.

În cea mai uscată regiune americană, cu clima cea mai toridă, din nordul deșertului Sonora și sudul deșertului Mojave, Hoover asigură și acum apa pentru milioane de oameni din șapte state americane.

Construcția barajului a dus la formarea lacului de acumulare Mead, care este unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din lume.

Remarcabil hidrotehnician al timpului său, cel care a fost și șeful executiv al întregului proiect, Frank Crowe, a făcut posibilă minunea inginerească numită barajul Hoover!

Arhitectul britanic-american Gordon Kaufmann, stabilit în 1914 în Statele Unite, cunoscut pentru opera sa arhitecturală anterioară, designată mai ales în manieră Art Deco, a realizat rafinamentul stilistic al întregului complex de clădiri și al barajului.

Cât despre nume, Herbert Hoover, cel care avea să devină, în 1929, al 31-lea președinte al Statelor Unite, a jucat un rol esențial în transformarea visului în realitate. În 1921, pe când era secretar al Comerțului, Hoover s-a implicat activ în proiectul construirii unui baraj în Colorado care să controleze inundațiile ce devastau zona în fiecare an. Mai mult, barajul ar fi permis și extinderea teritoriilor agricole irigate din zona deșertică și ar fi oferit o sursă sigură de alimentare cu apă pentru zona Los Angeles.

Cu ajutorul lui Hoover, proiectul a prins elan, însă obținerea aprobării din partea Congresului avea să întârzie punerea lui în practică. În cele din urmă, legea pentru construcția barajului avea să fie adoptată abia în anul 1928. Șantierul a fost deschis doi ani mai târziu, când Herbert Hoover era deja președinte.

Astăzi, barajul Hoover este al doilea cel mai înalt baraj din Statele Unite și al 18-lea din lume.

După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, guvernul federal a fost preocupat de un posibil atac terorist asupra barajului Hoover, cu posibile consecințe dezastruoase pentru întreaga zonă: inundații masive și întreruperea alimentării cu apă și energie electrică.