În fiecare an, pe data de 9 mai sărbătorim Ziua Europei, nu în ultimul rând pacea, unitatea, diversitatea și civilizația de pe Bătrânul Continent.

Momentul marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Aniversarea declarației istorice va fi marcată în toate sediile UE din lume, prin activități și evenimente, pe toată durata lunii mai. Accentul se va pune pe „Anul european al patrimoniului cultural”.

Pentru români, ziua de 9 mai are o triplă semnificaţie, odată ce vorbim despre un trecut încărcat și greu: Ziua Independenţei, proclamată în 1877, ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (9 mai 1945), dar şi Ziua Europei.

La 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a votat Moţiunea lui Mihail Kogălniceanu, care consfinţea independenţa de stat a Principatelor Unite. În faţa Adunării, ministrul de Externe declara: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare…, suntem o naţiune liberă şi independentă”. A doua zi, de 10 mai, ziua intrării sale în România, în 1866, Prinţul Carol l a promulgat Rezoluţia care va sta la baza statalităţii şi care va anula orice vasalitate. Este momentul nașterii României Moderne!

Și tot pe 9 mai, de data aceasta în anul 1945, aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai nimicitoare conflagraţii din istoria continentului European.

Timișoara marchează, mâine, Ziua Europei, printr-un program amplu și divers, în Piața Libertății și în Piața Sf. Gheorghe. Municipalitatea a gândit o parte oficială a evenimentelor, respectiv una relaxantă, cu muzică, teatru în aer liber, defilări și voie bună.

Ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite și Zilei Europei se va desfășura în Piața Libertății, de la orele 12.

Pe parcursul întregii zile de 9 mai vor avea loc spectacole, seara urmând să se încheie cu un concert pop-rock.