Japonia nu mai are nevoie de prezentări, e țara seriozității, a inovației, a evoluțiilor tehnice și științifice, a simțului practic și estetic. Japonezii sunt recunoscuți că nu se opresc din muncă nici în somn, sunt oamenii ideilor și ai inițiativelor, admirați de-o lume întreagă.
În domeniul infrastructurii, sunt vizionari. Cu o suprafață terestră nu tocmai generoasă, Japonia bifează încă o reușită: construirea celei mai mari centrale plutitoare de energie solară, în lacul de acumulare al barajului Yamakura!
Energia electrică generată asigură funcționarea a circa 4.700 de gospodării.
Centrala solară are o capacitate de 13,7 megawați, obținută prin funcționarea a 51.000 de module solare. Anual, centrala construită de o companie japoneză care intenționează să vândă energia electrică produsă către compania de electricitate a Japoniei, generează în jur de 16.170 MWh. Proiectul s-a finalizat în debutul anului 2018.
Randarea viitoarei centrale solare plutitoare din Japonia, adică procesul de preluare a informatiilor digitale (volume, texturi, lumini) introduse intr-un mediu grafic de modelare 3D, este, de asemenea, profesionistă.
Până în prezent, doar India, Japonia, Anglia și Australia, au construit centrale solare plutitoare, mai eficiente decât cele instalate la sol.
Energia solară plutitoare este interesantă pentru mulţi investitori, deoarece nu presupune parcele mari de teren pentru infrastructură. Aceste suprafețe plutitoare pot fi construite pe lacuri, iazuri, canale de irigaţii, sau în golfuri. Panourile solare instalate mai au un rol, acela de-a proteja apa, prin diminuarea procesului de evaporare.
În altă ordine de idei, tot din genul celor inovative, Japonia a anunțat în 2014 că vrea să construiască o centrală solară în spațiu, care va colecta energie de la soare fără să fie influenţată de condiţiile atmosferice de pe planetă, de succesiunea anotimpurilor, sau a zilei şi a nopţii!
Satelitul uriaş ar pluti la 36.000 de kilometri deasupra Pământului, ar urma să cântărească aproape 10.000 de tone şi ar fi format din panouri solare plutitoare, conectate la o staţie aflată la sol, care ar ajuta menţinerea satelitului la punct fix, pe o orbită geostaţionară.
Modelul ar trebui să posede și un sistem de oglinzi care să reflecte lumina soarelui în panouri, în aşa fel încât şi în situațiile în care satelitul nu se află cu faţa spre soare, să primească lumina acestuia şi să capteze energie. Specialiștii anticipează două variante posibile: convertirea energiei solare fie în microunde, fie în raze laser (sau chiar o combinaţie între ele), care să fie transmise spre o antenă de recepţie aflată pe Pământ.
În prezent, se derulează experimente la sol pentru a se decide care dintre variante este cea funcțională.