Apropierea de cea mai importantă întâlnire pentru „comunitatea apei” din România, Expo Apa, care va avea loc la București, în perioada 15-17 mai, este un prilej potrivit de a (ne) aminti ce înseamnă, pentru specialiștii din domeniul apei, să se „conecteze” la tendințele și noutățile din zona lor de interes. Expo Apa este, la fel ca toate manifestările de acest gen, spațiul în care industria întâlnește și interacționează, la propriu, cu tot ceea ce înseamnă inovație și tehnologie, autorități și legislație, finanțatori și oportunități. Zona expozițională și conferințele oferă cadrul adecvat schimburilor de idei, cunoașterii celor mai bune practici și stabilirii de contacte.

În opinia mea, raporturile continue cu inovația și cercetarea sunt un vector esențial pentru bunul mers înainte al unei companii de apă. Acestea trebuie să fie conectate permanent, pe termen lung, și în afara conferințelor, târgurilor, expozițiilor cu aspectele de noutate tehnică din domeniu. Industria apei constituie o zonă activă şi dinamică, și, ca orice domeniu tehnic, trebuie să țină pasul cu vremurile.

Aquatim este de ani buni alături de mediul academic şi ingineresc, universităţile Politehnica, de Vest și de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara fiindu-ne parteneri în activitatea de implementare a noilor tehnologii şi de modernizare a echipamentelor cu care lucrăm.

Spre exemplu, proiectele CASCADA și TANAGRA sunt două granturi de cercetare derulate la Aquatim din anul 2017, prin care salariații societății au beneficiat de cunoștințele și experiența rezultate în urma colaborării cu echipe de experți din domeniile mecanic, electrotehnic, hidraulic, IT și automatizări. CASCADA vizează dezvoltarea de soluții software și hardware pentru optimizarea sistemelor SCADA, de control automat și conducere la distanță a proceselor de la stațiile de tratare și epurare, iar TANAGRA realizează un transferul de cunoștințe pentru exploatarea pompelor de apă pluvială din sistemele de canalizare.

Totodată, studenţi de la cele trei instituţii de învăţământ superior şi-au făcut practica în diferite departamente din Aquatim, o parte dintre ei devenind, de-a lungul vremii, colegii noştri.