Obiectivele industriale și istorice pe care le oferă Aquatim spre vizionare publicului interesat au fost și sunt căutate în orice perioadă a anului, nu doar în cadrul programelor educaționale pe care le oferim, Săptămâna Altfel sau Porți Deschise, și asta pentru că timișorenii, timișenii dar nu numai au un respect dovedit pentru apă și o curiozitate salutară.
Într-una din duminicile senine de mai, pe 20, turiștii prinși în proiectul Talk the Walk Tm, au poposit la Uzina de Apă nr. 1, OZN-ul nostru minunat, pentru un tur inedit prin parfum de primăvară și istorie de peste o sută de ani. Interesați să descopere arhitectura locului aparte, fostul angrenaj industrial al uzinei inaugurate la 1 iunie 1914, îmbinarea cu noul de acum. Uzina i-a fascinat categoric, mulți dintre vizitatori punând piciorul în premieră în acest loc încărcat de frumusețe și originalitate.
Prietenii noștri au mai fost, în luna martie a acestui an, la Uzina de Apă Industrială și au decis să repete experiența parteneriatului cu Aquatim, ori de câte ori este posibil, căci impresiile lor sunt mai mult decât pozitive.
Turul Talk the Walk, sau „plimbarea povestită”, din mai și-a purtat participanții prin Ciarda Roșie, cartierul din sud-estul Timișoarei, despre care legendele spun că a adăpostit cu cuib de… tâlhari. Adrian Schindarli, unul dintre participanții Talk the Walk, ne spune povestea pe blogul său: „Tâlharii obișnuiau să-i jefuiască pe oamenii care mergeau de la Moșnița Nouă spre cetate. La sfârșitul secolului al XIX-lea, protecția călătorilor era asigurată, contra cost, de un haiduc întârziat, Sándor Rózsa, mort în închisoare în 1878. Ciarda Roșie a fost un sat maghiar care s-a format în perioada interbelică în jurul hanului Vörös Csárda, (tradus Hanul cărămiziu) al cărui nume a fost preluat și așa a fost botezat cartierul.”