Muzeul Apei Leonida Truță , din Cluj, și-a deschis porțile, în noaptea de 19 spre 20 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor. Între 6 PM și 1 AM, muzeul a fost vizitat de câteva zeci de personae, care au au avut ocazia sa descopere o parte a istoriei alimentării cu apă din Cluj-Napoca, unelte, utilaje, fotografii vechi, documente, toate având legătură cu acest domeniu, nu doar din Romania, ci și din mai multe țări europene.

Compania de Apă Someș a pus la dispoziția vizitatorilor nocturni un microbuz, muzeul fiind situat departe de zona central a orașului.

Muzeul Apei, un reper inedit în peisajul companiilor de utilități din România, a fost inaugurat în anul 1992, marcând astfel aniversarea Centenarului Uzinelor de Apă şi Canalizare Cluj, Acesta este amenajat într-un cadru natural deosebit, în clădirea primei staţii de pompare de la sursa subterană, pusă în funcţiune în anul 1898.

Muzeul își datorează existența inginerului Leonida Truță, angajat al companiei de apă încă din anul 1956, pensionat în 1992, în anul inaugurării muzeului. După alți 20 de ani, în anul 2012, Muzeul Apei a primit numele celui care i-a fost întemeietor și curator, Leonida Truță.