Dacă factura de apă este mai mare decât de obicei și contorul vă arată un consum, cu toate robinetele închise și aparatele care folosesc apă oprite, este posibil să aveți pierderi de apă în casă. Alte indicii că aveți pierderi pe rețeaua interioară apă pot fi zonele umede sau decolorate pe podele sau pereți, mirosul de mucegai și sunetul continuu, produs de o scurgere de apă. Rețeaua interioară se termină la contorul de branșament, deci pentru cei care locuiesc într-o casă, nu un apartament de bloc, indiciile defectelor pot apărea și în curte și acestea pot fi fisuri la fundația clădirii,vegetație care crește inegal, surpări de pământ fără niciun motiv.

Intervențiile pe rețelele interioare nu fac obiectul contractului de furnizare utilități apă-canal, încheiat cu Aquatim și nu intră nici în oferta de servicii suplimentare, prestate contra cost, de către companie. Dar, cum nici nouă nu ne place ca apa să se ducă pe… apa sâmbetei, venim cu câteva recomandări, în sprijinul consumatorilor.

Înainte de a chema instalatorul sau până la venirea acestuia, sunt câteva simple verificări ce se pot face cu ușurință. Alin Anchidin, șeful echipei de detecții pierderi Aquatim vine cu detalii: „Alegeți un moment al zilei, la întâmplare, așteptați să se umple rezervoarele tuturor aparatelor din casă, ce folosesc apă și închideți robinetele. Notați valorile contoarelor, de branșament sau repartitoare și opriți cu desăvârșire consumul de apă. După circa 10 minute, trebuie citite din nou contoarele, iar dacă apare diferențe, este sigur că aveți pierderi de apă!”

Alin Anchidin și echipa pe care o conduce se iau zilnic la bătaie cu pierderile ascunse și invizibile din sutele de kilometri de conducte publice de apă. Sunt „înarmați” pe măsură, cu aparatură sofisticată și au urechea formată, la propriu și la figurat, pentru a dibui scăpările de apă din rețea. Recomandarea lor pentru pierderile de apă din casă este verificarea regulată și în amănunt a etanșeității îmbinărilor și armăturilor. O bucată de hârtie uscată este un instrument la îndemâna oricui iar robinetele, vasul de toaletă, mașina de spălat, centrala termică ar trebui inspectate, preventiv, măcar o dată pe an. Nu uitați, pierderile de apă din rețeaua interioară înseamnă bani pierduți!