Laboratorul Control Calitate Apă (LCCA) din cadrul Aquatim SA este un punct vital al activității noastre de companie, fiind locul în care se fac analize performante de apă, cu ajutorul aparaturii moderne, de ultimă generație, evident în scopul asigurării unor rezultate precise pentru clienții noștri.
Din anul 2016, conducerea Aquatim SA a luat decizia de a introduce în cadrul Laboratorului Control Calitate Apă sisteme automatizate în flux continuu, platforme robotice, precum și un spectrometru de masă cu plasmă cuplată inductiv (ICP-MS). Echipamentele au fost introduse în rutina zilnică a laboratorului pentru o mai bună precizie și acuratețe a rezultatelor și reducerea timpului de emitere a rezultatelor. Rezultatele sunt pe măsura investiției!
Pentru cei avizați, dar nu numai, trebuie știut faptul că platforma robotică CBOpH SP2000 permite determinarea consumului biochimic de oxigen din apă (parametru care ne arată gradul de poluare al apei) într-un sistem automatizat. Toată platforma robotică este controlată de către soft. Avantajele platformei automatizate față de metoda volumetrică folosită sunt numeroase: soft-ul permite alegerea până la 5 diluții pe o probă, sistem automatizat de capsare/decapsare sticle, manipularea automată a reactivilor, omogenizarea automată a probelor, contact minim cu apele puternic încărcate, reglarea automată a pH-ului probelor, concomitent cu determinarea oxigenului dizolvat se poate determina si pH-ul probelor, eliminarea erorilor umane.
Cât despre Analizorul în Flux Continuu SAN++ de la SKALAR, vorbim despre un sistem modular, care satisface nevoile laboratorului, prin analiza unui număr mare de probe în timp scurt, putând fi efectuate simultan mai multe măsurători analitice pentru o singură probă. Obținerea de rezultate rapide în cazul poluărilor accidentale permite luarea unor decizii rapide pentru a reduce pe cât posibil factorii de risc asupra mediului.
Analiza în flux continuu funcṭionează pe principiul spectrofotometriei, fiind o metodă de analiză segmentată. Echipamentul permite amestecarea reactivilor şi probei în flux continuu, reacṭia având loc segmentat şi include toate etapele de dializă, amestecare, încalzire, răcire, extracṭie, digestive, distilare necesare pentru formarea complexului colorat.
Softul SAN++ este cel care controlează total analizorul în flux continuu.
Spectrometrul de masă cu plasmă cuplată inductiv (ICP-MS NexION 350X) este un tip de spectrometrie de masă, extrem de sensibilă prin care se poate măsura o gamă largă de metale și anumite nemetale, la concentrații foarte mici, la nivel de 1-10 părți per trilion (ppt). Spre deosebire de spectrometria de absorbție atomică (AAS), ICP-MS, are capacitatea de a detecta 70 de metale simultan. În cazul poluărilor accidentale cu metale grele, care afectează stația de epurare, se pot transmite rapid rezultatele către clientul intern (stația de epurare) pentru a afla sursa de poluare într-un timp cât mai scurt.
Până la finalul anului 2018, Aquatim va achiziționa încă două platforme robotice, una care permite determinarea concomitentă a următorilor parametrii: pH, conductivitate electrică, turbiditate, alcalinitate și culoare, iar a doua care permite determinarea consumului chimic de oxigen prin metoda cu bicromat de potasiu.
Mulțumim pentru colaborare, Diana Landi și Bogdan Militaru. Suntem siguri că vorbim de informații de interes public și imediat, așa cum suntem siguri și de profesionalismul vostru!