Supranumiți și vitaminele aerului, ionii negativi sunt molecule de oxigen care au căpătat sarcină electrică negativă. Generatori de ioni negativi sunt mai mulți factori: radiaţiile ultraviolete (foarte puternice în zona de munte), ploaia şi căderile de apă, fotosinteza, vânturile reci care străbat cetinile pădurilor de răşinoase. Așa spun specialiștii.
Din păcate, viaţa acestor ioni este foarte scurtă, de numai 1 minut! În timpul ei, stimulează şi armonizează majoritatea proceselor vitale, dar şi pe cele din sfera psihicului şi a mentalului. În prezenţa acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilaţia se reglează de la sine, circulaţia sanguină se intensifică, iar procesele de regenerare sunt stimulate.
Cum omul nou (sic!) își petrece în medie 70% din viață în încăperi închise, unde schimbul de aer este total nesatisfăcător, iar ionii negativi pot atinge concentratii periculos de scăzute, problemele apărute sunt importante. Dacă mai punem la socoteală echipamentele electronice, monitoare, calculatoare, televizoare, radio-uri, electrocasnice, care genereaza ionizarea pozitivă a aerului, deci nocivă, tabloul existenței contemporane nu este unul în tonuri prea calde.
Pentru nespecialiști, diferenta dintre aerul respirat la malul mării ori la munte față de cel din oraș sau dintr-o cameră închisă vizează tocmai cantitatea de ioni pozitivi si negativi din atmosferă. Cu cât sunt mai multi ioni negativi, cu atât aerul este mai curat, pentru că aceștia neutralizează sau elimină cu până la 75% diverse particule fine din aer: praf, spori de mucegai, alergeni, mirosuri, fum de țigară, poluanți, bacterii, virusuri!
Ionii pozitivi influențează negativ organismul uman, în special la nivelul plămânilor și al căilor respiratorii, deoarece infimele particule sunt absorbite direct în sânge, prin aerul respirat. În natură, formarea ionilor pozitivi e legată de vânt puternic, praf, umiditate, poluare. Străzile, spațiile publice pline de oameni, locurile de muncă, ba chiar și locuințele noastre moderne au devenit generatoare cronice de ioni pozitivi, deci dăunători. Aerul conditionat, uscătorul de păr, becurile fluorescente, televizorul, computerul sunt surse importante de ioni pozitivi, la fel fibrele covoarelor, tapițeriile sau draperiile. E bine de știut, zicem!
La capitolul studii de specialitate, cercetătorii Academiei Ruse de Științe din Moscova au descoperit că ionii negativi sunt capabili să ajute la protejarea corpului împotriva stresului fizic indus. Când nivelul de serotonină al corpului scade, anxietatea si oboseala preiau conducerea. Generatoarele electronice de ioni negativi au fost folosite, într-o consecință logică, pentru a trata migrenele, astmul, depresia si astenia.
Pentru România, Marea Neagră este o minune, în toată puterea cuvântului, pentru că aerul marin este bogat în ioni negativi și încărcat cu iod.
Bogată în oligoelemente și săruri minerale, apa de mare acționează până la nivelul epidermei. În plus, este cicatrizantă și un aliat dovedit al căilor respiratorii.
Ca sfaturi, nu dinspre noi, ci dinspre cei care sunt în domeniu, preluăm următoarele: pe lângă vizitele obligatorii la Marea Neagră, ionii negativi se găsesc din abundență în păduri, în apropierea apelor curgătoare (râuri, valuri care se sparg la mal, cascade, fântâni arteziene). Și uite cum ne explicăm, științific de acum, de ce este atât de revigorant să faci un duș, o baie ori să înoti, sau de ce te simți extraordinar în mijlocul naturii: pentru că ionii negativi te fac pozitiv!