Hidratarea, cuvântul magic în vremuri caniculare! Că ni se par sau nu obositoare sfaturile cu “beți doi litri pe zi!” e una, că ținem cont de ele e alta, cert este că problema hidratării e cât se poate de serioasă iar lipsa acesteia generează sincope majore în organism. Deși nu dau semnale vizibile, organele interne suferă acut în lipsa unei cantități suficiente de apă, și asta nu doar pe temperaturi extreme, în timpul verii, ci și în anotimpurile mai prietenoase să le zicem. Semnul egal pus între apă și viață se justifică perfect!
În ecuația aceasta complexă a tipologiilor de apă ideale pentru consumul nostru a intrat, de câteva ori, fără, însă, foarte multe explicații edificatoare, și apa distilată. Cu susținători și contestatari, vehemenți deopotrivă, cu opinii științifice și ne, cu păreri argumentate sau mai puțin. Asta, pentru că, teoretic, apa distilată se apropie cel mai fidel de noțiunea de apă pură, deci, tot teoretic, ar trebui să fie ideală pentru consum!
Ce este, totuși, apa distilată? Apa distilată nu e nici apă plată, nici apă de la robinet. Se obţine din aburii apei fierbinţi. Prin fierberea apei, mineralele şi alte impurităţi sînt distruse, lăsînd apa distilată într-o stare „mai pură”. Din acest motiv, unii oameni cred că un consum de apă distilată poate ajuta la curăţarea corpului de substanţe chimice inutile. Alţii cred că mineralele din apa potabilă sunt necesare pentru o bună stare de sănătate. Cert este că aproape toate felurile de apă conţin „impurităţi”: minerale, nutrienţi, contaminanţi. Din apa distilată, însă, au fost eliminate aceste impurităţi, prin fierbere şi evaporare. Fiind lipsită de minerale şi metale, apa distilată are un gust plat, nu are calorii sau zahăr.
Aceasta este cheia fundamentală a problemei: pură, dar fără minerale, sau “banală”, dar cu nutrienți?
Unii specialiști susțin că aportul optim de minerale este absolut esențial pentru buna functionare a organismului iar lipsa unui singur oligoelement poate produce îmbolnăviri foarte grave. Tot ei admit, însă, că cea mai mare parte a mineralelor o luăm din alimente: fructe și legume proaspete, carne, cereale sau lactate.
În această idee, un studiu original arată că, pentru a ne asigura necesarul zilnic de calciu, ar trebui să bem în jur de 676 pahare de apă!!! Pentru magneziu, ar trebui să urcăm la 1848 de pahare de apă, pentru fier – 848 pahare, iar pentru fosfor „doar” 168.960 pahare de apă! Ironia este evidentă și indică exact teoria prezentată anterior: mineralele ajung în corpul nostru pe alte căi, și nu pe calea apei! După o logică simplă, putem bea liniștiți apă distilată, deci lipsită de săruri, căci oricum nu de aici ne extragem seva!
În concluzie, apa distilată este sigură dacă e consumată cu moderaţie, ca parte a unei diete echilibrate. De altfel, multe băuturi şi băuturi răcoritoare conţin apă distilată. Cu toate acestea, atunci cînd apa distilată este singurul fel de apă pe care o bea o persoană, pot apărea consecinţe potenţiale asupra sănătăţii. Aceste probleme apar din cauza lipsei de minerale (dezechilibrele electrolitice) şi a efectului pe care îl are creşterea pH-ului asupra organismului.
Cum extremele sunt nocive, un regim alimentar bazat doar pe apă distilată este, la rându-i, de evitat. Ține de evidențe!