Că natura s-a schimbat, în ultimii ani, major și dramatic, este explicabil: știm, dinspre specialiști, că modificările climatice sunt incontrolabile, ni se datorează în exclusivitate, nouă, oamenilor, e nevoie de efort international urgent pentru a încetini (stopa este deja exclus) procesul de distrugere a mediului înconjurător și de multă rațiune.
Ce legătură au toate aceste coordonate supărătoare cu cafeaua? Au! Columbia, campioana producției de cafea e într-o cumpănă reală și în pericol major de a-și vedea “aurul” decimat, pentru că anotimpurile de plantare și de recoltare nu mai sunt regulate sau previzibile, astfel că mulți agricultori nu se mai pot baza pe indicatorii sezonali tradiționali pentru a putea decide momentul potrivit pentru plantare, recoltare sau stabilire a tendințelor la culturile de cafea.
Organizarea forței de muncă pentru a alege boabele de cafea a devenit, deasemenea, o luptă, pentru că arborii nu înfloresc în același timp, din cauza condițiilor sezoniere instabile. Concret, fermierii percep real schimbările climatice drept o amenințare existențială!
Din 2008 până în 2013, producția de cafea din Columbia a scăzut cu aproximativ 33% după trecerea uraganelor El Niño și La Niña, când totul a fost dat peste cap, iar țara a intrat în vrie efectiv. Țara a lucrat pentru a-și crește producția de atunci, iar, în acest an, producătorii de cafea spear într-o producție de 13,3 milioane de pungi de boabe de cafea – aproximativ 1,8 miliarde de lire sterline (până la 23% față de nivelurile din 2013!).
Chiar dacă și înainte de schimbările climatice violente, Columbia era deja pe o curbă descendentă, odată cu intrarea acestora în forță, țara a intrat pe o marjă de profit foarte mică.
Majoritatea producătorilor își vând cafeaua la Federația Națională a Cafelei din Columbia, o cooperativă nonprofit, fondată în 1927, pentru a reprezenta fermierii de cafea din Columbia la nivel național și internațional.
Cafeaua este cel mai important produs de export din țara sud-americană, reprezentând 31% din întregul comerț agricol. Industria aferentă are o valoare de aproximativ 1,97 miliarde de dolari pe an, peste 800.000 de persoane fiind implicate direct în această activitate.
Fermierii columbieni n-au stat pasivi, odată ce munca lor era abrupt amenințată de natură: au început să experimenteze noi tehnici agricole, au plantat copaci în fermele lor, pentru a umbri plantele de cafea, în timpul verilor fierbinți, dar și pentru a preveni eroziunea solului în timpul furtunilor mari. Mulți au construit rezervoare de apă pentru colectarea apei de ploaie în timpul secetelor, alții au diversificat culturile. Este evident că menținerea în viață a industriei de cafea din Columbia…este vitală, și nu doar pentru ei, ci pentru întreaga planetă!
Sursa: https://www.marketwatch.com/story/climate-change-is-creating-new-struggles-for-coffee-producers-2018-08-27