Săptămâna Internațională a Apei (26-31 august), organizată de Institutul Internațional al Apei din Stockholm (SIWI) atrage atenția asupra temei „Apa, eco-sistemele și dezvoltarea umană”. Experți, practicieni și factori de decizie, specialiști din toate domeniile asociate cu apa s-au întâlnit la Stockholm pentru schimburi de idei și dezvoltarea de abordări și soluții noi, menite să rezolve marile provocări ale apei din prezent.

Apa este cheia dezvoltării civilizației și tot ceea ce se leagă de apă ne preocupă pe toți, în egală măsură. Specialiștii apei de astăzi au o misiune importană, ei sunt chemați să rezolve, pe toate fronturile, obstacolele, chiar crizele ce amenință, până la urmă, existența noastră pe planetă, de la schimbări climatice până la managementul resurselor de apă.

Laureații Stockholm Water Prize

Evenimentul special al Săptămânii Apei este, în fiecare an, ceremonia de acordare a premiilor speciale dedicate, unul profesioniștilor apei, pentru realizări de excelență iar celălalt, tinerilor cu inițiative remarcabile în domeniu. Laureații 2018 ai Stockholm Water Prize sunt profesorii Bruce Rittmann (SUA) și Mark van Loosdrecht (Olanda). Adevărați pionieri în domeniul biotehnologiei, Rittmann și van Loosdrecht au câștigat prestigiosul trofeu pentru „revoluționarea proceselor de tratare a apei și apei uzate”, se arată pe site-ul SIWI.

Ei au demonstrat că tratarea eficientă a apei este posibilă cu costuri și consumuri de energie mai mici și chiar cu recuperarea și refolosirea /reciclarea poluanților. Munca lor de cercetare  în microbiologiei și biotehnologie deschide astfel o nouă cale proceselor de tratare a apei și apei uzate, una în care „amprenta energetică” își va schimba semnul, de la minus spre plus!

„Ne-am obișnuit să ne gândim la poluanți ca la ceva de care trebuie neapărat să ne descotorosim… acum însă, începem să îi privim ca pe potențiale resurse, ce se întâmplă să fie la locul nepotrivit!” a declarat Ritmann, profesor de ingineria mediului la Universitatea Statului Arizona și director al centrului Swette de cercetare în domeniul biotehnologiei  din cadrul unui institut de profil afiliat universității. Pur și simplu, cu ajutorul microorganismelor, au explicat cei doi cercetători, putem transforma poluanții organici din apă, în ceva bun pentru oameni și pentru mediu.

Faceți cunoștință cu cei doi laureați și ideile lor, în material video oficial al Săptămânii internaționale a apei.

Foto: SIWI – flickr.com