Deși peste 70% din suprafața globului este acoperită de apă, oceanele, pe care ni le imaginăm ca fiind întinderi nemărginite de ape albastre și limpezi, nu sunt chiar așa, iar vina ne aparține. De-a lungul timpului oamenii au aruncat în apă o mulțime de deșeuri de toate felurile, unele fiind distruse de ocean, dar altele imposibil de gestionat de către natură. Curenții oceanici concentrează deșeurile în celulele subtropicale de circulație a curenților (gyre), care au ajuns astfel să fie momentan „gropile de gunoi ale oceanelor”. Odată ajunse în aceste zone, deșeurile de plastic nu au cum să dispară singure.

Provocarea pentru curățarea acestor zone este dată de faptul că poluarea cu plastic se răspândește pe milioane de kilometri pătrați și călătorește în toate direcțiile. Deșeurile neperisabile (în special plasticul), purtate de curenții oceanici, s-au adunat, formând insule imense. Marea Insulă de Deșeuri din Pacific de exemplu, este atât de mare încât e ușor de văzut din spațiu și acoperă o suprafață de 1,6 milioane de km2, conținând aproximativ 1,8 trilioane de obiecte. Ea a fost descoperită la mijlocul anilor ’80 și se găsește între Hawaii și California.

Folosirea unor vapoare pentru curățenie necesita o perioadă imensă de timp și miliarde de dolari. Era nevoie așadar de o alternativă mai puțin costisitoare, sigură și eficientă. Așa a apărut în anul 2013, Ocean Cleanup, o organizație înființată de Boyan Slat, un tânăr inventator olandez genial, în vârstă de numai 18 ani, care a proiectat un tip de sistem care folosind mișcările naturale ale oceanului prinde și concentrează plasticul într-un singur loc.  De acolo, acesta este preluat de vapoare și readus pe uscat. Astfel, se prevede curățarea a până la 50% din Marea Insulă de Deșeuri din Pacific în doar 5 ani.

Acțiunea propriu-zisă a început deja în  8 septembrie 2018, când primul sistem a fost lansat la apă în San Francisco, iar scopul organizației este să ajungă la un număr de 60 de sisteme de curățare.

Sistemele plutitoare sunt proiectate pentru a aduna plastic cu dimensiuni de la câțiva milimetri până la plase de pescuit care pot avea zeci de metri. Cercetările indică faptul că majoritatea deșeurilor de plastic sunt mari. Prin îndepărtarea plasticului din ocean cât timp acesta este în bucăți mari, se previne transformarea lui în microparticule periculoase.

Combinând acțiunea de curățare a oceanelor cu reducerea folosirii plasticului la nivel mondial, am putea îndepărta 90% din plasticul din oceane până în 2040, iar până în 2050, am avea oceanele complet curate.

În paralel cu dezvoltarea tehnologiei de extragere a plasticului din oceane, se caută soluții pentru refolosirea materialelor odată aduse înapoi pe uscat. Plasticul reciclat ar putea fi folosit pentru crearea de noi produse de înaltă calitate. Imaginați-vă că următorul dumneavoastră telefon sau următorii ochelari de soare ar putea proveni din plasticul reciclat din Marea Insulă de Deșeuri din Pacific.

Foto: https://cleantx.org