Sub egida Fundaţiei Aquademica, în perioada 4 – 5 aprilie, la Timişoara, s-a desfăşurat ediția a VI-a a întâlnirii specialiştilor care lucrează în domeniul epurării apelor uzate, din întreaga ţară, eveniment cunoscut de cei implicați sub denumirea de Clubul Epuratorilor.  Tema întâlnirii de anul acesta a fost „Impactul schimbărilor climatice în funcționarea stațiilor de epurare”. Condiţiile meteo s-au schimbat radical de-a lungul ultimilor ani, iar profesioniștii din acest domeniu se bucură de ocazia de a-și împărtăși unii altora atât îngrijorările legate de activitatea lor raportată la condițiile climatice, cât și soluțiile identificate pentru a depăși obstacolele pricinuite de natura capricioasă. Specialiştii în epurare din întreaga țară se confruntă cu aceleaşi probleme, au un limbaj comun, proiecte şi perspective de dezvoltare unitare.

Anul acesta, evenimentul mult așteptat a reunit peste 40 de colegi de la stațiile de epurare din țară și nu numai, iar prezentările au vizat tehnologii moderne de epurare, dar și sisteme eco-friendly, care nu doar tratează apele uzate, dar creează și oaze de verdeață, reducând astfel impactul asupra comunităților din vecinătatea lor.

Așadar, în prima zi, RAJA Constanța a prezentat o substanță inovatoare care reduce nămolul în exces, firma Organica, din Ungaria, a prezentat un sistem de epurare cu ajutorul plantelor, ecologic și fără efecte negative asupra mediului, Odor Control a propus metode de neutralizare a mirosurilor provenite de la stațiile de epurare, iar Vogelsang a impresionat cu prezentarea pompelor și tocătoarelor produse.

A doua zi a debutat cu prezentarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020”, parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), cu ajutorul căruia se va extinde și moderniza infrastructura de apă și canalizare în județul Timiș, urmată de prezentarea de Aquaserv Mureș a tehnologiei folosite de ei pentru tratarea nămolului în condițiile climatice reci, specifice județului Mureș. Ultima parte a întâlnirii a fost rezervată discuțiilor libere și schimbului de know-how, de la practicieni la practicieni.

Șefa Secției Canal, Elena Săvescu, este convinsă de impactul unor astfel de întâlniri şi de utilitatea clubului specialiştilor în epurare: “Tehnologiile noi atrag după sine provocări noi. Trăim într-o perioadă alertă, în continuă schimbare, cu probleme care apar la tot pasul, care cer soluţii noi şi moderne, în conformitate cu legislaţia europeană. Tocmai de aceea lucrătorii din acest domeniu trebuie să fie familiarizaţi cu tot ceea ce este nou, aceste întâlniri fiind importante pentru toţi cei care au responsabilităţi în conducerea sau gestionarea staţiilor de epurare”.

Locația aleasă pentru desfășurarea seminarului a fost, nu întâmplător,  Staţia de epurare Stan Vidrighin din Timişoara, aceasta fiind prima din România, cu o experienţă istorică vastă, cu rezultate certe, cu tehnologie de ultimă generaţie, acum, şi cu planuri de retehnologizare viitoare.